Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Naložená euro paleta(nápoje, plechovky 150ml-3744ks) umístěná v dodávce.
Celý náklad palety kromě spodní části pokryt 2.5cm polystyrénem a přes polystyrén je ještě termoizolační folie.
Stěny dodávky pokryty termoizolační folií.
Venkovní teplota cca 25 stupňů.
- nápoje zachlazeny na 1 stupeň. uloženy v autě jak je popsáno výše.
Potřebuju spočítat o kolik se zvýší teplota nápojů za 10 hodin od uskladnění do dodávky.(dveře dodávky se budou v průběhu 20x otevírat na krátkou dobu(cca půl minuty, max minuta).
Rovněž spočítat tepelné ztráty při takovém uložení nápojů za jednu hodinu.
v případě, že ke spočítání je potřeba dalších údajů, prosím ptejte se.
S velkým díky
A.
Zdravím,
uvažovala jsem, zda se mi chce/"hodí se časově" se zapojit do problému (ani jedno :-) Jen se podělím o zkušenost - řešila jsem něco podobného ve skladování a transportu termolabilního materiálu ve zdravotnictví. Výpočet tepelných ztrát, případně energetické bilance jsou obtížné, to si moc dobře nenamodeluješ (můžeš zkusit něci využit z oborů tepelných izolací (info na zorientování), případně velmi nahrubo odhadnout výslednou teplotu vzduchu v prostoru, pokud budeš auto považovat za izolovaný kalorimetr se vzduchem a paletu za "kostku z vody".
Nám se nakonec osvědčilo (i kontrolní úřady to požadují a uznávají) sestavení teplotní mapy měřeného objektu v času (u vás kritické místo asi bude v povrchových vrstvách nákladu na paletě). Měření pomocí snímačů teplot. My používáme teď něco takového. A potom prokázání, že povolená doba transportu za specifikovaných podmínek nepřekročí podmínky při měření.
Pokud je to úkol z praxe, tak snad tak, pokud do školy - tak to neporadím, spíš s učitelem. Ať se podaří.