Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 01. 2013 11:59

Mythic
Reputace:   

Lineární algebra - několik definic/důkazů

ahoj,

procházím si otázky/definice/důkazy na můj zítřejší test z lineární algebry a mám tu několik otázek u kterých mi vůbec není jasné, co vlastně chtějí nebo jakým způsobem je vedený důkaz a proč. Mohli byste mi to nějak lidsky dovysvětlit ?

1. Nechť má polynom an = 1 a má jen reálné nebo po dvou komplexně sdružené kořeny. Proč pak má
všechny koeficienty reálné?
//tohle chápu, ale nevím proč musí být an=1. Podle mě by to fungovalo i pro jiné koeficienty.

2. Podrobně zdůvodněte, proč v lineárním prostoru reálných funkcí jsou funkce f, g, h dané vzorci
f(x) = sinx, g(x) = x2 a h(x) = 1 jsou lineárně nezávislé.
// Tady nevím jak bych na to měl jít. V materiálech vycházejí z toho, že kdyby byly LZ, musí jejich lin. kombinacer být rovna nulovému vektoru a pak z ničeho nic zkusí dosadit za koeficienty v lin. kombinaci čísla (0, pí, pí/2) - nevím proč.

3.Zdůvodněte, proč je lineární obal množiny 𝑴 nejmenším podprostorem, který obsahuje 𝑴.
Nechť 𝑄 je nějaký podprostor obsahující 𝑀, tedy 𝑀 ⊆ 𝑄 a dále 𝑃 = 〈𝑀〉. Platí: 𝑃 = 〈𝑀〉 ⊆ 〈𝑄〉 = 𝑄, takže 𝑃 je nejmenší
//Vůbec ten důkaz nechápu. Bylo by možné ho nějak okomentovat?

4. Dokažte, že pokud má množina 𝑴 stejně prvků, jako je 𝐝𝐢𝐦𝑳, pak je lineárně nezávislá právě tehdy, když 〈𝑴〉 = 𝑳.
// Tady moc nevím jak na to.

Díky moc za jakoukoliv pomoc. :)

#2 23. 01. 2013 12:25 — Editoval Brano (23. 01. 2013 12:26)

Brano
Reputace:   232 

Re: Lineární algebra - několik definic/důkazů

1.) Ano fungovalo by to trebars aj pre $a_n=2$ ale fugovalo by to aj pre $a_n=2+3i$?
2.) Tu ide o to, ze ta linearna kombinacia je funkcia a ta sa ma rovnat $0$ pre VSETKY mozne $x$. Kedze chces dokazat, ze to nie je mozne tak ti staci najst NEJAKE (resp nejaku sadu troch) $x$ kde sa nieco pokazi - t.j. vyjde, ze jedine take mozne koeficienty musia byt nulove.
3.) Tu by si musel dodat definicie, lebo podla mna je to, ze je to najmensi podpriestor obsahujuci $M$ definicia linearneho obalu.
4.) Tak ako si to napisal to neplati. Nezabudol si nejaky predpoklad? Napr.: $M\subset L$?

PS: podla pravidiel by si mal na kazdu otazku zalozit osobitne vlakno.

#3 23. 01. 2013 14:03

Mythic
Reputace:   

ad 1: Jasně, takže to bude fungovat pro reálné koeficienty.
ad 2: Takže je uplně jedno jaké zvolím koeficienty, vyšlo by to pro jakékoliv, akorát s těmi co zvolili oni se lépe počítá?
ad 3: No, tady mám napsaný tohle: "Nechť 𝑄 je nějaký podprostor obsahující 𝑀, tedy 𝑀 ⊆ 𝑄 a dále 𝑃 = 〈𝑀〉. Platí: 𝑃 = 〈𝑀〉 ⊆ 〈𝑄〉 = 𝑄, takže 𝑃 je nejmenší. " Ale právě moc nechápu co to vlastně říká.
ad 4: Jo, asi tam nějaký takový předpoklad má být. Jsou to otázky od pana profesora, takže ho spíš zapoměl on...

ad PS: Vím o tom, ale ty otázky nejsou nijak závažné, tak sem nechtěl zaneřádit diskuzi...

#4 23. 01. 2013 22:33

Brano

2) asi mas na mysli volbu $x$ a nie koeficientov. A az tak jedno to nemusi byt - mohol by si ich nahodou zvolit nestastne a nic by ti z toho nevyplyvalo - potom by si musel este nejake pridat.
3) vidim tam akurat stvorceky (v robote mam mozilu a tam to boli divne pismenka) - skus pouzit bud normalnu abecedu alebo TeX-ovy editor; ale aj tak sa mi zda, ze pises dokaz svojho tvrdenia, aby som ti pomohol potrebujem vasu definiciu linearneho obalu.
4) aktualne aj v tomto bode mam problem s citatelnostou

#5 24. 01. 2013 00:14

Brano

k tej 3) ak by ste mali linearny obal $L$ definivany ako mnozinu obsahujuce linearne kombinacie konecneho poctu vektorov z $L$ tak by to bolo takto:

ked potrebujes dokazat, ze $\left<L\right>$ je minimalny lin podpriestor obsahujuci $L$ tak si najprv treba uvedomit, ze
a) obsahuje $L$ - trivialne
b) je to linearny podpriestor - to je lahke lebo linearna kombinacia linearnych kombinacii nejakych prvkov $L$ je ich linearna kombinacia
c) minimalita - to znamena, ze ak $K$ je linearny podpriestor obsahujuci $L$ tak $\left<L\right>\subset K$.
(toto treba dokazat)
ale to je jasne lebo $K$ je linearny podpriestor, teda je uzavrety na linearne kombinacie a kedze obsahuje $L$ tak musi obsahovat aj vsetky linearne kombinacie prvkov z $L$, teda obsahuje $\left<L\right>$.

Zápatí