Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi někdo pomoct s výpočtem determinantu?
Postupoval bych tak jak mi radí knížka cituji "K prvnímu sloupci přičteme ostatní sloupce" co si pod tím představit? Tohle - >
A pokud ano.. jak dále?
Být tebou, asi to hned rozvinu podle definice
Co myslíš tím rozvinu podle definice? Rozvoj determinantu podle řádku?
Determinantem čtvercové matice řádu nazýváme součet všech součinů prvků této matice takových, že v žádném z uvedených součinů se nevyskytují dva prvky z téhož řádku ani z téhož sloupce. Každý součin přitom označíme znaménkem permutace.
Konkrétně zde tedy začnu takto: Jako první prvek v součinu si vyberu levý horní prvek, k němu na druhou pozici mohu dát jen prvek na pozici 2,2, protože první jsem už použil a ostatní jsou nuly. Zbylá 2 místa jsou vlastně determinant 2x2. Tato permutace bude se znaménkem +, protože první 2 prvky leží na diagonále, což odpovídá identické permutaci.
Druhá možnost na začátku byla, zvolit první prvek ve druhém řádku, k němu lze v dalším sloupci zvolit už jen prvek v prvním řádku a zase zbyde det. 2x2. Tato permutace už ovšem bude lichá, protože na prvních 2 pozicích je jedna transpozice.
Hrozně to rozepisuju, ve skutečnosti se na to kouknu a napíšu 
Také existuje taková hezká věta, která by se na to dala okamžitě použít, a to o determinantu blokově trojúhelníkové matice.
Ty jo, takhle jsem v životě neviděl to počítat.
Rozvojem podle řádku to nejde?
↑ Bati:
Myslel jsem gausovu elimi eliminaci..
Abych pravdu řekl, tak
vůbec nechápu, mohl(a) by jsi mi to napsat ještě jinak(asi mám pomalejší chápání...) Pokud to lze..
Jde mi v podstatě jen o tu techniku výpočtu (jestli to tak mohu říct).
Jediný co chápu, tak chápu to, kde jsi vzal
na pozici 1,1, ale
... ?
Jen vycházím z té definice a využívám těch 4 nul vlevo dole. Z toho důvodu se celý ten determinant rozpadne na součin 2 malých subdeterminantů, z nichž jeden jsem zde :
rozepsal a druhý jsem nechal být. Ten druhý je pravý dolní roh toho původního.
Už to vidím, jen mi pověz co horní pravý roh? Ten se neřeši?
Aha, to je to - nevyskytují dva prvky z téhož řádku ani z téhož sloupce
Již to chápu :-)
Stránky: 1