Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevím jestli jsem téma zařadil správně tak nějak souvisí, alespoň v mém případě s programováním, ale samozřejmě i s matikou, doufám že vysokoškolskou...
Mám najít index nějaké permutace, nebo permutaci k nějakému indexu, bohužel nevím jak mám postupovat, jak k tomu číslu příjdu...
Např: Mějme (1 2 3 4 5) a dané číslo 13, jak takto mohu dojít k nějakému výsledku?
Předem děkuji :)

hele pri googleni sem nasel tohle
http://www.drozi.ic.cz/wp-content/uploads/clanek.pdf
pomôže?
No začal jsem to číst a doufám že to pomůže děkuju, jenom bych měl otázku jak zjistím následující permutaci, v tom textu je to řečené (odebereme nejdelsi klesajcí sufix, nasledujcí císlo vymeníme za nejblizsí vyssí ze sufixu, setrdme vzestupne a vratme zpet na konec) ... abych pravdu řek tak tomu nerozumím
Dám příklad třeba na 1 2 3 4 5 mám nějakou libovolnou permutaci 3 2 5 1 4, jakým způsobem (algoritmem) příjdu na následující??

na 3 2 5 1 4 mas klesajici suffix 4. Pak dalsi cislo 1, vymenis za 4, a usporada vyjde 3 2 5 4 1. Tam to moc neni videt. Ked chces dalsi cislo, tak klesajici posloupnost je 5 4 1. Dalsi cislo je 2. 4 je nejblizsi vyssi cislo, takze ho vymenis s 2. To mas posloupnost 5 2 1. Tu setridis na 1 2 5. A vlozis nazpatek, teda vysledek bude 3 4 1 2 5.