Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den
Mám menší problém, nějak nemohu přijít na kloub řadám (obecně).
I když jsem se snažil porozumět zde na fóru i jinde různým vysvětlením, pořád mi to uniká.
Zatím jsem jen zjistil, že bych měl jako první krok určit podle jakého kritéria budu postupovat, ale vůbec nevím podle čeho se mám rozhodovat, které je to správné.
Mám tu dva příklady:
a) 
b)
Použil bych asi podílové kritérium, na oba, protože tam vidím podíl - to je asi nesprávný postup.
Pak bych pomocí limity zjistil, čemu se rovná, pokud by vyšla < 1, pak řada konveruje.
Mohl by mě někdo nasměrovat jak typově stejné příklady řešit? Myslím, že jde hlavně o to si jich pár spočítat, jenže je třeba vědět jak na to. K tomu přidáme fakt, že jsem limity neviděl už 3 roky a každý si umí představit jak to asi dopadne...
Děkuji
↑ pavelk:
Zdravím.
Na první úlohu bude vhodné d'Alembertovo podílové kriterium - faktoriály se pak z velké části vykrátí.
Na druhou úlohu se lépe bude hodit Cauchyho odmocninové kriterium - odstraní se tím nepohodlná
n-tá mocnina ve jmenovateli.
↑ Rumburak:
Děkuji. Takže jestli správně postupuji, tak a)
=> řada konverguje?
↑ Rumburak:
Děkuji. Bez limity to opravdu nedává smysl.
Stránky: 1