Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim ... ako sa da dokazat implikacia? IF (A=>B) a (B=>C) THEN (A=>C) ... diky :-)
Ahoj ↑ Takeshi333:,
môžeš to dokázať pomocou tabuľky pravdivostných hodnôt pre tri výrokové premenné A, B, C.

A B C A=>B B=>C A=>C (A=>B) ^ (B=>C) (A=>B) ^ (B=>C) => (A=>C)
0 0 0 1 1 1 1 1
0 0 1 1 1 1 1 1
0 1 0 1 0 1 0 1
0 1 1 1 1 1 1 1
1 0 0 0 1 0 0 1
1 0 1 0 1 1 0 1
1 1 0 1 0 0 0 1
1 1 1 1 1 1 1 1
↑ Takeshi333:
Myslím, že nie.
Máš ukázať, že táto implikácia je vždy pravdivá :
Najprv pravdivostné hodnoty konjunkcie dvoch implikácií, potom implikácie vpravo a nakoniec "výslednej" červenej implikácie.
↑ Takeshi333:,
ešte Ti tam chýbajú dva stĺpce. V záhlaví prvého budeš mať
(pre úsporu miesta si túto formulu označme napríklad (*))
a v záhlaví druhého
(opäť z praktického hľadiska použime nejakú značku, napr. (**)).
V stĺpci, v záhlaví ktorého bude (**), by mali vyjsť vo všetkých riadkoch jednotky - to znamená, že uvedené tvrdenie platí vždy, pre všetky variácie hodnôt výrokových premenných A, B, C.

V tabulke su pridane hodnoty, no v dvoch mi vysla 0 a neviem, kde je chyba ... any idea?
Prienik som pocital ako A^B = min(A,B)

V tom stlpci kde mas **, by mali byt same jednicky. Pocitas v nom
V radkach kde Ti vysli 0, to máš nesprávne. Vychádzajú tam 1. Zrejme si si pri výpočte pomýlila smer implikácie.
↑ Takeshi333:, konjunkciu si počítal správne. Chyba je v úplnom závere, u implikácie. Treba si uvedomiť, že 0 implikuje 1 je jedna; takže aj v tých dvoch inkriminovaných riadkoch majú byť jedničky..

Diki, uz to vychadza => naozaj som si pomylil smer implikacie :-)

Este je tu jedna vec ... v dokazovani nejde o binarnu logiku, ale o fuzzy logiku .... nieco sa s tym zmeni??? Dakujem

No zmení sa to dosť. O fuzzy logic počujem prvý krát ale keď som si to našiel, tak je to dosť iné. Ten dôkaz musí plynúť z niečoho čo ste sa už učili, máš k tomu nejaké materiály?