Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Domki:
Zdravím,
rovnici je potřeba pomocí doplnění na čtverec upravit do středového tvaru. Na pravé straně bude výraz obsahující n, což je druhá mocnina poloměru. Aby to byla rovnice kružnice, musí být tedy pravá strana "odmocnitelná".
Ahoj ↑ Domki:,
zdá sa mi, že tento príklad tu na fóre nedávno bol... Takže stručne: treba použiť úpravu "doplnenie na druhú mocninu dvojčlena" (pre x aj pre y) a upraviť na tvar
.
Výraz na pravej strane je druhou mocninou r, takže musí byť kladný. Odtiaľ vyjde interval, a z neho treba vybrať celé kladné čísla...
JO tak jak jsem zjistil z webu a jeste druhyho prikladu na ktery jsem se tu ptal
tak doplnení na čtverece je to s tím vzorcem (a+b)^2 , jen nevím že by nám o tom řekli že se to tak jmenuje.
Tak že po uprave by to bylo takto:
Jak z tohoto teda zjistim počet vsech kladných čisel n aby to byla kružnice?
↑ Domki:, najskôr malá oprava: na pravej strane vyjde iba (5/2-n), a tento výraz má byť tou druhou mocninou r, a teda musí byť kladný(a teda "odmocniteľný", navyše nenulový).

A teraz vybrať tie prirodzené čísla...