Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Sedm součástek je zapojeno sériově (tj. za sebou), každá má ppst poruchy p=0,15.
Spočtěte ppst poruchy celku, jsou-li jednotlivé poruchy součástek nezávislé jevy.
První co mě napadlo:
U toho mi ovšem vychází ppst větší než 1.
Druhý nápad celé to znegovat a odečíst od 1:

Může mi někdo říct, jestli to je takto správně případně poradit správný postup? Děkuji
↑ Blackflower:
Ale problém je, že součástky jsou zapojené sériově, tedy zasebou a pokazí-li se jedna pokazí se i celý stroj.
Ahoj ↑ tonda13:,
správne máš ten druhý nápad. Naozaj, aby sa celok pokazil, jediné, čo sa nemá stať, je, že by sa žiaden z elementov nepokazil.
Prvý nápad nebol v poriadku, lebo nešlo o nezlučiteľné javy.
↑ tonda13: Je tom dobře. Jedná se o tzv. pravděpodobnost přežití. Systém přežije, nepokazí-li se ani jedna součástka. Takže vezmu pravděpodobnosti opačných jevů. Jsou to nezávislé jevy, takže vynásobím a dostanu pravdepodobnost, že systém přežije. No a že nepřežije, to je pak už jen jedna mínus to, co vyšlo :-).
Stránky: 1