Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 02. 2013 17:50

L.u.c.a.s
Zelenáč
Reputace:   

Vícekriteriální lineární programování

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli to nepatří do dané sekce. Ale jinde sem nic nenašel. Chtěl poprosit jestli by mi někdo nepomohl s tímto příkladem. Zadání zní: Najděte všechny nedominované krajní body úlohy vícekriteriálního lineárního programování a určete zda body [6,0] , [30,56] , [40,36],  [45,45] , [50,24] jsou dominovanými nebo nedominovanými řešeními této úlohy. Přikládám výpočet se zadáním rovnic. http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-02/00820_001.jpg

V tom výpočtu jsem si z těch prvních dvou nerovnic vyjádřil krajní body, které následně zakreslil do grafu a poté chtěl ty body dát do těch prvních třech rovnic z1,z2..  nebo spíše jen do těch prvních dvou z1 a z2, ta rovnice z3 mě tam mate, a to zakreslit do grafu s osami z1 a z2, ale ta křivka má tvar snad exponenciály a měla by vypadat nejspíš podobně jak je naznačeno tužkou. Ty body v zadání příkladu [6,0] atd jsem porovnával s posledními třemi nerovnicemi a nepasuje tam jen ten první bod [6,0]. Ale nevím jak určit tu dominovanost.

děkuji za odpověď a Váš čas

Zápatí