Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
procvičuji si příklady na zítřejší test z matematiky na toto téma. U tohoto příkladu:
si ale nevím moc rady...
Postupoval jsem tak, že jsem tuto rovnici umocnil na druhou a pak jsem výslednou rovnici umocnil ještě jednou na druhou, dostal jsem toto:
Pak jsem si čísla
a
přehodil na jednu stranu a ostatní na druhou. Rovnici jsem následně znovu umocnil na druhou.
Dostal jsem:
Mě jde o to, zda opravdu číslo 26208|x| je správně - ale myslím že jo, protože jsem se učili, že když odmocňujeme číslo, které je "na druhou" tak musíme počítat s absolutní hodnotou....
Není tato rovnice moc složitá - zkrátit jde pouze třemi a i tak se to počíta se strašně velikými čísly, takže si myslím, že to mám špatně. Vím, že tam pak počítám kvadratickou rovnici přes diskriminant, a tam mi právě vycházejí ta strašně veliká čísla, která se nevejdou do kalkulačky... :)

zdraVím...
Hned po tom prvním umocnění můžeš výrazy s
a čísla sečíst...
↑ Kobleezchek:
Ano, já jsem si toho vůbec nevšiml, že to hned můžu sečíst. Celý příklad tedy vyjde na méně než minutu i se zkouškou, která je nezbytná částí řešení...
Díky
Po druhem umocneni ti u ty 169 chybí X. Jinak bylo by lepší sečíst odmocniny hned po prvním umocnění a pak už v klidu umocnit. Tvůj postup je složitý
Stránky: 1