Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ simonav: Neviem, podľa mňa si skôr skúsme predstaviť, že každá stena je napríklad inej farby... to znamená, že ak je jednotka na červenej a dvojka na červenej, sú to dva rôzne prípady...
↑ Blackflower:
nejako som dosla k 4 moznostiam tak aby to bola zakazdym ina kocka..nie iba inak otocena..moze to byt spravne?
Ahoj ↑ simonav:,
v úlohe mali asi na mysli jednofarebnú kocku. To, čo píše Blackflower, by bola už iná úloha.
Aj mne sa zdá, že by to mohlo mať štyri riešenia.
Povedzme, že predná stena má 1, zadná musí mať 6. Uvažujme dvojicu (2,5). Môže byť 2 vpravo od jedna a päť vľavo, alebo naopak. Zostala dvojica (3,4). Tri môže byť hore a štyri dole, alebo naopak. Takže 2x2=4.

↑ Arabela: Mne išlo len o to, že ten spôsob nebude jeden... ospravedlňujem sa za nedostatočné vyjadrenie.
↑ Arabela:
Způsoby budou jen dva.
Povedzme, že predná stena má 1, zadná musí mať 6. Uvažujme dvojicu (2,5). Môže byť 2 vpravo od jedna a päť vľavo, alebo naopak. - Jenže kostku vždy můžeme otočit kolem předo-zadní osy tak, aby 2 byla vpravo. Takže stále jen jedna možnost. Teprva u dvojice 3,4 jsou dvě možnosti.

↑ zdenek1:
Má soukromá otázka. A záměna 1;6 žádnou roli nehraje?

Zdravim,
roli to nehraje. Ja si to predstavuju tak, ze steny uz jsou nejak ocislovane. Ted vezmu kostku do ruky a natocim si ji tak, aby na predni stene byla jednicka (to jiste jde). Ted zacnu kostkou otacet tak, jak je naznaceno na obrazku. Urcite ji muzu natocit tak, aby dvojka byla na prave bocni stene. Nakonec je jen otazkou, zda se mi na horni stene objevila trojka nebo ctyrka. Moznosti jsou skutecne dve.
(jen jsem prevypravel, co uz rikal Zdenek)