Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
NIESOM SI ISTÝ
1.
Koľkými spôsobmi možno rozdeliť množinu 12 rôznych objektov na:
(i) 2 množiny po 6.
(ii) 3 množiny po 4.
(iii) 6 množín po 2.
- podla mna je to obycjane kombinacne cislo....pri iii) 2 tiredy z 12 prvkov = 66 x 6(množín)..správne?:)
2.
Nájdite takú dvojicu reálnych čísel [ x,y ] pre ktoré platí rovnica 3x – y = 5 a pre ktoré je
súčin x.y najväčší. Potom pre nájdenú dvojicu vypočítajte tento maximálny súčin.
-podla mna je tu nekonečne vela riešeni..stači si narkeslit graf..či?
3.
Kniha má očíslované strany od 3 do 333. (128?)
a) Koľko krát použili cifru 3 ? (203?)
b) Koľko čísel na stranách neobsahuje ani jednu cifru 3 ?
c) Koľko čísel je deliteľných 7 ? (47?)
NEVIEM SI RADY :/
1.
Nájdi hodnotu čísla c , tak aby daná sústava rovníc mala reálne riešenia.
x
+ xy + y = 1, 2x + y = c (
možno?)
2.
Dve strany trojuholníka majú dĺžky 7 cm a 1 cm.
a) Aký maximálny obsah môže mať trojuholník ? (
možno..)
V trojuholníku s maximálnym obsahom vypočítaj:
b) Sínus jeho najmenšieho uhla.
c) Polomer vpísanej kružnice.
3.
Ak pre súčin reálnych čísel x, y platí x . y = -38 , tak hodnota veličiny 
je:
a) ohraničená aj zhora aj zdola. c) neohraničená zhora a ohraničená zdola
b) ohraničená zhora a neohraničená zdola. d) neohraničená zhora aj zdola.
Prepáčte, že až tolko príkladov..ale pozeral som tu nejaké fóra a musím konštatovať, že tu sa pohybujú také hlavy, takí géniusovia, že vám to určite nebude robiť problém..Ďakujem vám za pomoc:)
Ahoj ↑ Romans1:,
začala som Ti odpovedať, ale nejakou záhadou (že by pokročilá nočná hodina?) sa moja odpoveď ocitla u cesneka. Pozri si tam prosím, čo som napísala.
Pridám aspoň vysvetlenie k výsledkom.
Keď rozdeľujeme 12 ľudí na dve skupiny, stačí nám vybrať nejakých 6 do prvej skupiny - tí zvyšní budú automaticky v druhej skupine. Takže počet rozdelení je taký istý ako počet výberov šiestich ľudí z 12.
Pri rozdelení na tri skupiny vyberáme najskôr štyroch do prvej skupiny a zp zvyšnýcj ôsmich vyberáme štyroch do druhej skupiny (tretia skupina je automaticky určená). Keďže každý prvý výber môžeme skombinovať s každým druhým výberom, aplikujeme kombinatorické pravidlo súčinu (z toho potom ten súčin kombinačných čísel).
Prípad c) obdobne.
↑ Romans1:
mal by si však každému príkladu založiť novú tému - také sú na tomto fóre pravidlá.
↑ Arabela:
Si si istá?:) nuž, dáva to logiku...a nechcel som robit 6 tém aby som tu moc nespamoval...nuž budem postupne začínať.
Ďakujem:)
↑ Romans1:
áno, riešením 1.príkladu som si istá...:)
Stránky: 1