Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, mám problém s takouto slovnou úlohou.
Pre istú falošnú kocku platí, že číslo 6 na nej padá dvakrát častejšie ako číslo 1 a číslo 1 na nej padá dvakrát častejšie ako každé zo štyroch zvyšných čísel. Aká je pravdepodobnosť, že po hode touto kockou padne na nej číslo 6 ?
Skúšala som to riešiť, že som si vyjadrila najprv pravdepodobnosť padnutia všetkých ostatných čísel...to je jedna šestina.... tým pádom číslo jedna padne s pravdepodobnosťou dve šestiny? tak som si to ja myslela ale asi to tak nebude keďže správny výsledok má byť dve pätiny a mne vyšlo dve tretiny... Vie mi niekto poradiť ako túto úlohu vyriešiť? Vopred ďakujem.
Ahoj,
jistě budeš souhlasit, že pravděpodobnost, že na kostce padne číslo mezi 1 až 6 je jedna. Také budeš souhlasit, že pokud ti padne jedno číslo, nemohlo zároveň padnout žádné jiné.
To dohromady ale znamená, že součet pravděpodobností, že něco padne musí být jedna.
To, že šestka a jednička padají častěji se musí projevit tak, že ostatní strany budou padat méně často, tudíž určitě neplatí, že ostatní strany budou každá padat s pravděpodobností jedna šestina, jak tvrdíš. Pokud toto pochopíš, zbytek zvládneš.

no hej ale s akou pravdepodobnosťou potom teda padajú tie ostatné čísla? neviem si to nejako uvedomiť.... :/
Ahoj ↑ Tatianka9999:,
keďže ide o nehomogénnu kocku a pravdepodobnosť padnutia jednotlivých čísel sa navzájom od seba líši, treba použiť iný postup ako Lagrangeovu definíciu pravdepodobnosti.
Označme
pravdepodobnosť padnutia čísla i. Potom platí:

.
Súčet týchto pravdepodobností musí byť rovný jednej (isté je, že niektoré zo šiestich čísel padne),
takže musí platiť

Ďakujem veľmi pekne, už tomu rozumiem :) vlastne ono by to vyšlo tak isto aj keby si označím pravdepodobnosť javu že padne číslo 2 3 4 5 ako x, že padne 1 ako 2x a že padne 6 ako 4x že?...to je jedno len vlastne spolu musí byť vždy súčet 1?
Veľmi pekne ďakujem ešte raz :)