Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Kompaktny priestor je casto "pekny" - t.j. funguju tam veci, ktore by inde nemuseli.
1) spojite realne funkcie na kompakte nadobudaju max a min.
(vseobecnejsia verzia je, ze spojity obraz kompaktu je kompakt)
2) kompaktny Hausdorffov priestor je normalny - co je dolezita vlastnost v topologii
3) kompaktny metricky priestor je separabilny
4) sucin kompaktnych priestorov je kompaktny (Tichonovova veta) - dolezite pre funkcionalne priestory (t.j. priestory funkcii) lebo to v podstate hovori, ze priestor funkcii na kompakte (s fix. oborom hodnot) s topologiou bodovej konvergencie je kompaktny
vyuziva to aj Banach-Alaogluova veta ktora ma potom zaujimave dosledky pre reflexivne Banachove priestory
5) Stone-Weierstrassova veta, ktora hovori o aproximacii spojitych funkcii a to, ze spojite realne funkcie na kompakte (to je tu dolezite aj ked sa da zovseobecnit) s topologiou rovnomernej konvergencie su separabilny priestor
Ahoj ↑ Honza90:,↑ Brano:
Doplnim trochu predosly prispevok od ↑ Brano:
Pripad metrickeho priestoru je asi najbeznejsi z ktorym sa iste najcastejsie stretnes.
A v takom priestore mame napr tieto vlasnosti
Kazdy kompakt je uzavrety a ohraniceny
V normovanom priestore konecnej dim, uzavrete a ohranicene mnoziny su kompakne
(X, d) kompaktny prave vtedy ak kazda postupnost ma convergentnu podpostupnost
...
( teorema Rietz) Normovany priestor (vseobecnejsie topologicky priestor) je lokalne kompakntny prave vtedu ak je konecnej dim
A mame aj dalsie aplikacie:
Kompaknost a spojitost
Obraz jedneho kompaktu spojitou funkciou je kompaktny
( preto tento obraz je pochopitelne ohraniceny )
Aplikacie
1. kontraktna aprlikacia z jedneho kompaktu do jeho sameho ma FIXNY bod
2. Rolle-ova teorema
3. Darboux-onva teorema
4. Kazda spojita aplikacia z jedneho kompaktu do ineho kompaktu je homeomorfismus
5.Kazda aplikacia z normovaneho priestoru konecnej dim ktora ide k pre x co sa blizi
k je minorovana a existuje bod v ktory je rovny jeho dolnej minoracii
atd...
Ale na viac:
Mame aj aplikacie Heinovej teoremy:spojita funkcia na kompakte je stejnomerne spojita
potom napr Teorema Ascoli-Arzela ma tiez zaujimave applikacie
Ine aplikacie na kompacitu klasickych topologickych grup
ako napr
Potom mame aj vlasnosti tykajuce sa konvexity a kompacity
ako napr Teorema Hahn-Banach
a nezabudnime teoremu pevneho bodu (Brouwer)
A nakoniec: Kompakne operatory na Banachovych alebo aj Hibertovych priestoroch... maju zaujimave aplikacie
ako problem Sturn -Liouville
Poznamka:Viac presnosti najdej vdaka napr. google ( a som presveceny, ze toto vsetko budes ovladat na konci tvojho Master)
A napr tiez v knihe od Choquet: topologie najdes uz vela z tychto vysledkov.
↑ vanok:
Darbouxova veta je skor "spojity obraz suvisleho priestoru je suvisly" nie? Aj ked by sa mozno dalo povedat, ze v standardnej aplikacii do hra lokalna kompaktnost ulohu v dokaze ze suvisle su prave iba intervaly v ... to neviem naisto
---
ale je toho taka kopa co suvisi s kompaktnostou, ze cloveka vsetko ani nenapadne
potom su tu este rozne zovseobecnenia kompaktnosti
- pomerne vyznamna je parakompaktnost - to suvisi s rozkladmi jednotky (kazdy metricky priestor je parakompaktny, tak toto zo zaciatku asi nebude az tak zaujimave)
- uz spominana lokalna kompaktnost
- vo fukcionalke sa objavuju aj varianty ako sekvencialna kompaktnost a spocitatelna kompaktnost ... napr. vo variacnom pocte (optimalizacne problemy)
↑ Brano:,
Co sa tyka Darboux, som myslel tuto vetu ( vyuziva kompaktnost a spojitost)
Uvazujme f derivatelnu, potom obraz f '(I) intervalu I, je tiez interval.
vanok napsal(a):
Mas pravdu, ze som nebol encyklopedicky a pochopitelne tento zoznam zo tvojou (nasou) spolupracou mozme este obohatit. ...
ach to v ziadnom pripade nebolo myslene ako vycitka - to bolo myslene skor pre honzu, ze toho je proste vela a ze je to naozaj vlastnost hodna pozornosti pri studiu :-)
↑ Brano:
Vsak to neberiem ako vycitku.
Ale tak ci tak spolupraca je uzitocna.
Toto sa mi zda byt zaujimavy pristupny clanok na tuto temu
http://www.math.ntnu.no/conservation/2009/037.pdf
Co si ty o nom myslis?
Vyuzitie tej lemy 1 v uvadzanych klasickych vetach neviem nejak extra ocenit, lebo ziaden z nich okrem A-A nepoznam. Ale samotna lema 1 nie je nic nove.
podmienka:
znamena, ze je injektivne a teda ma inverz definovany na , ktory je rovnomerne spojity.
A je dobre zname, ze rovnomerna spojitost zachovava totalnu ohranicenost, (resp. ekvivalentne ze zachovava Cauchyovskost siete).