Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, asi za měsíc budeme psát matematického klokana - kategorii junior a chtěla bych se vás zeptat, jestli je nějaký způsob, jak se naučit řešit podobné typy příkladů, protože nechci být nejhorší. Dívala jsem se na zadání z předešlých ročníků, jenže u nich není postup řešení.
Ahoj,
taky jsme dělali klokany, přičemž mi připadalo, že jejich účel bylo přesně to, aby sis ten postup řešení dokázala vymyslet sama na místě. Když jsem se pak bavil se spolužáky, zjistili jsme, že to každý řešil trochu jinak. Nejdůležitější je podle mě mít jistotu v základech a trochu intuice, co, kdy a jak použít.
↑ Olínečka:Skus si pozriet starsie ulohy a vyriesit ich. Strategia na Klokana je nerozmyslat, aky vzorec treba pouzit, ale ako ulohu vyriesit iba vlastnym rozumom.

Mírně OT: V Klokanovi byli nejlepší ti, co měli z matematiky nejhorší známky.
-> Na to se prostě nenaučíš, musíš umět vymyslet co s tím.
A jestli můžu přidat jednu radu: NEvyplatí se tipovat. Za nesprávné odpovědi se body odečítají.
EDIT: Oprava.
"A jestli můžu přidat jednu radu: Vyplatí se tipovat. Za nesprávné odpovědi se body odečítají."
neodporuješ si trochu? když tipuješ tak se ti odečtou body. Myslím že lidi odsud by jistě dokázali spočítat že když se odečíta za nesprávnou odpověď bod, má 5 možností takže 1/5 že se trefíš (pokud nevyloučíš jednoznačně nějaké odpovědi) a máš 3 pokusy na to aby si na tom "vydělal" takže se tipovat nevyplatí ale většinou vyloučíš úplné kraviny které to být nemůžou.
Jinak k tomu klokanovi, je fakt že ne všichni matematici maj z klokana dobré výsledky, někteří co maj z matiky trojky byli třeba mezi prvníma. U nás ve třídě skoro matematici nejsou, jsou tam jen "matematici s dvojkami nebo šprti s jedničkami které matika nebaví". Jinak já měl v klokanovi pokaždý výsledek dobrý -.- a to nejsem šprt, ale z matiky mám za jedna
Ahoj ↑ Freedy:,
práve som chcela zareagovať, ale si ma predbehol. Súhlasím s tým, ako to vidíš Ty - keďže sa za nesprávne odpovede body odpočítaqvajú, NEOPLATÍ sa tipovať.
Čo sa týka výsledkov v Klokanovi, prosperujú v ňom najmä tí "bystrejší", a to ako bystrí jednotkári, tak aj bystrí dvojkári, resp. výnimočne aj bystrí trojkári. Ide o to, že niektorí trojkári sú trojkármi iba pre ĺahostajnejší prístup k povinnostiam, a nie pre neschopnosť.
Najlepšie však obstávajú bystrí jednotkári (mnohoročná skúsenosť z našej školy).
Aj ja mam podobnu poznamku, ako ↑ Arabela:.
Iste je kazdemu jasne, ze mat jednotku z matematiky znamena, ze dotycny(a) urobil dobre pisomku za danych podmienok a v urcenom case.
Tiez, ze nieto pomalsi ako treba dostane zlu znamku, aj ked je mozno genialny.
A netreba zabudnut, ze ide o hodnotenie naucenych vedomosti.
Taky konkurz ako KLOKAN ma uplne ine objektivy ako pisomka v skole.
Ide skoro vzdy o problemy ineho typu ako v skole... a treba na ich riesenie casto pouzit kapacity vynaliezavosti, pozorovania a aj svojich osobnych matod (objavenych specialne na riesenie daneho problemu).
I ked nakoniec treba len zakrizikovat dobru odpoved.