Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám rci: , úpravou jsem získal . Zjistil jsem, že pro je rce lineární, a kořen bude . Problém nastal u kvadratické rovnice. Diskriminant jsem spočítal $ takže tedy pro potřeby diskuze jsem řešil 1) 2) pro pro druhý kořen jsem zjistil, že má dva kořeny x. a za 3) . Mám k tomu několik dotazů, jak to, že pro diskriminant rovnající se nule, mi vyšel parametr, pro který má rovnice dva kořeny x?(nemá být jeden?), dále si nejsem jist jak mám provést zkoušku(ověřit podmínky), chápu že z musím vyjmout , ale nevím, jak jak dostanu podmínku .
Ahoj ↑ cryogenic:,
myslím, že Tychi sa mýli - tá úprava je v poriadku (akurát nedopatrením máš v lineárnom člene dvakrát x).
Podmienku
získaš tak, že položíš
a vyriešiš (podmienka je z toho, aby menovatele zlomkov v zadaní boli nenulové)...
↑ cryogenic:
Pri riešení podobných úloh odporúčam hneď na začiatku si napísať podmienky, pre ktoré majú zapísané výrazy zmysel (aby vôbec šlo o rovnicu); a keď sa dopracujem k akémukoľvek koreňu, skonfrontujem ich s týmito podmienkami.
V tomto príklade to vychádza takto:

↑ cryogenic:Samozřejmě máš pravdu, chyba tam není, asi jsem měla mlhu před očima, omlouvám se,
↑ Arabela: Díky, už jsem se také dopočítal k té podmínce. Z nějakého důvodu však v Petakové v diskuzi není Chápu to dobře, že tohle bylo zařazeno do ?
↑ cryogenic:
zdá sa, že to tam naozaj zaradili. Proste spojili prípady, kedy má kvadratická rovnica dva rôzne reálne korene s prípadom, kedy má jeden dvojnásobný koreň.
Ja však pokladám náš zápis za správnejší. Im totiž pre
vyjde
, čo nepovažujem za korektný zápis množiny
...