Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,mam zadani ze losuji 20 cisel z 80. Moznost vsadit 1 az 10 cisel
Jaka je pravdep. vyhry pri vsazeni 1, 2 nebo 3 cisel ? (Vyhrava se v pripade pokud jsou tazena vsechna vsazena cisla).....Melo by vyjít P1=1/4, P2=0,0601, P3=0,0138....ale nemuzu prijit na postup. Dekuji za pomoc
Ahoj ↑ symetrala:,
vezmime to z pohľadu tipujúceho.
a) Tipuje 1 číslo z 80. Priaznivé bude, keď sa mu podarí niektoré číslo z tých 20, ktoré boli vylosované.
b) Tipuje dve z 80, priaznivé bude, keď to budú niektoré dve z tých 20 vylosovaných.
c) už zvládneš, však?
↑ Arabela:
Mohla bys mi rici jak si dosla k vypoctu 19/316? Pocital jsem to kombinaci 20!/(2!*18!)=190 a ten dolni to vubec nespocita. Dekuji.... Jinak treti tipuji 20 nad 3 / 80 nad 3 zrejme, ale nevim ten vypocet no, diky.
↑ symetrala:

poznáš takýto výpočet kombinačných čísel?
c) si tipol správne
↑ Arabela:
jo takto..., uz rozumim a doplnujici otazka je, jaka by byla pravdepodobnost výhry 2-pořadí při vsazení 3 čísel (2 čísla spravne, jedno spatne) Tam ma vyjit 0,138. Diky
↑ symetrala:
(hádaš tri čísla z80, dve budú z tých 20 vyžrebovaných a jedno z 60 nevyžrebovaných )
↑ Arabela:
to nevyje podle vysledku, vyjde to takto 114/16432= 6,93 *10^-3..coz je spatne.
↑ symetrala:
delíš nie tromi, ale 3.2, čiže šiestimi
↑ Arabela:
jakto? Tak tomu teda vubec nerozumim ted, v citateli to normalne delim cislem "dole" a kdyz to je ve jmenovateli tak se to deli jinak?
↑ Arabela:
no takto KDYBYCH POCITAl tu cast nahore , cili 20 nad 2, 20!/ 2!*(18!) coz je zase neco jineho nez (20*19)/2.
Tak proto v tom mám zmatek, co se jak pouziva.diky
↑ symetrala:
nie nie, oba spôsoby vedú k tým istým výsledkom. V predošlom sa delilo dvomi, lebo 2!=2.
↑ Arabela:
ale 2!*(18!) podle toho vzorce, coz vychazi preci jinak.