Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pekný večer,
riešim akurát FO a snažím sa pochopiť Planckov zákon vyžarovania, ktorý popisuje závyslosť spektrálnej hustoty žiarenia v závyslosti od teploty telesa a vlnovej dĺžky žiarenia. Len nejak neviem pochopiť čo to vlastne tá spektrálna hustota je. Mohli by ste mi to niekto pomôcť objasniť?
↑ matoxy: Zdravím :-)
Zkus se podívat sem , jestli to pomůže
http://fyzika.jreichl.com/index.php?pag … kce=browse
Ivana zdravím, medzičasom som už pochopil čo to znamená, ale ešte s tým mám jeden problém. Pomer spektrálnych hustôt pre dve konštantné vlnové dĺžky mi tam vychádza konštantný pre všetky teploty. To asi nebude v poriadku však?
↑ matoxy:
Můžeš napsat, co ti vyšlo? Myslím, že by poměr měl záviset na teplotě. Vyšlo mi
K tejto úprave som sa tiež dostal a pre T=1976 mi vyšlo 32. To som už počítal na kalkulačke. Ale je tam tiež jedna taká úloha v ktorej treba určiť pri akej teplote bude teleso vyžorovať pre vlnové dĺžky 350 a 700nm na rovnakej intenzite. To som riešil tak, že som vypočítal spektrálne hustoty pre dve dĺžky pre rôzne teploty ktoré som zvyšoval po 10 K a potom som pre tie dve intenzity vypočítal ich pomer spektrálnych hustot. Pre všetky teploty mi však vyšiel pomer 2. Veľakrát som si to už prekontroloval, ale chybu si tam neviem nájsť.
Stránky: 1