Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
potřeboval bych poradit s touto úlohou:
Ve cvičení které tomuto předcházelo, jsem měl zadanou konstantu pro sinus=s. Měl jsem vyjádřit tg toho samého úhlu. Vyjádřil jsem si tedy cosinus a poté vypočítal tg podle vzorečku tgx=sinx/cosx.
Vůbec mě ale nenapadá, jak to udělat, když mám z tg určovat cos?
došlo mi, že . Ale to je vše, co mě napadlo. Poradíte, prosím?
- a ještě taková podotázka: Jak by se určoval např. pomocí konstanty "s", kdyby bylo zadáno např.
?
Předem moc děkuji
↑ mp3jj:
Keď podľa zadania tg77° = t, tak nemyslím, že platí
.................................................................................................................................................., potom
Asi by som umocnila a využila, že
Ahoj ↑ mp3jj:,
kolegyňa Dana Ti dobre poradila, ja len podotknem, že je známy takýto vzorec.
O to, že naozaj platí, sa ľahko presvedčíš umocnením na druhú a ďalšími jednoduchými úpravami s využitím základného vzťahu medzi sínusom a kosínusom. V literatúre možno nájsť aj jednoduchú geometrickú interpretáciu nášho vzorca na jednotkovej kružnici, podľa ktorej sa aj ľahko pamätá.
Možno ho s výhodou využiť vždy, keď je daný tangens (alebo kotangens) a treba vypočítať kosínus (alebo sínus)...
Děkuju za odpovědi.
Udělal jsem překlep. Myslel jsem to tak, že cotg77°=1/t. nikoliv tg. :)
Zkoušel jsem vzoreček od ↑ Arabela:, skutečně platí, ale já ho nevidím ani v tabulkách?
↑ ((:-)):
nevím, jestli to dobře chápu, ..ale umocnil jsem to takto:
a z toho tedy pak odmocnina... ano?
↑ mp3jj:
Kedysi dávno sme ho v matematicko-fyzikálno-chemických tabuľkách pre stredné školy mali. A bol k nemu aj ilustračný obrázok: Jednotková kružnica, uhol x (pre jednoduchosť ) s koncovým ramenom v I.kvadrante, zvýraznené úsečky dĺžok (posledná dĺžka vyplynula z Pytagorovej vety), a rovnosť dvoch pomerov dĺžok vyplývajúca z podobnosti trojuholníkov...