Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny prosím Vás pomohl byste mi někdo s řešním těchto příkladů? Prosím chvátá to dnes sem to dostal zadané a mám to mít na zítřek a nevím vzorce nic :(
1.Nad středem kruhového bazénu o poloměru 5m,naplněného po okraj vodou,visí ve výšce 3m osvětlovací lampa. Jak daleko od okraje bazénu se může postavit člověk,který má výšku 1,8m,aby jěště viděl odraz světla lampy od hladiny vody?
2.Chlapec se chce dotknout tyčí předmětu v hloubce 40cm pod hladinou vody. V jaké vzdálenosti od předmětu se tyč doktne dna, jestliže tyč svírá s vodorovným směrem úhel 45 stupňů.
Předem děkuji moc.
↑ johny239:
Zdravím :-)
tak si nacvič vzorce - potřebuješ pouze zákon odrazu a lomu: třeba zde nebo si vyhledej a alespoň něco navrhní.
Třeba:
proč človek uvidí odraz lampy? jak vypadá obrázek?
proč se chlapec nedotkne předmětu, ale konec tyčky bude kousek vedle?
Hodně zdaru :-)
↑ jelena:
Díky za odkaz a radu. Přiznám se ja jsem teďkon úplně dutej po prázninách koukal jsem na ty vzorce na odkazu, ale vůbec se mi nevybavuje řešení.
Prosím mohla byste mi alespoň trošku naznačit postup ?
Vím toto jsou defakto základní věci, prostě teď vůbec netuším jak na to :(.
↑ johny239:
OK.
http://forum.matweb.cz/upload/209-odraz.JPG - část obrázku k 1. úloze. L - lampa, Č - oko člověka,
Buď to už chytneš nebo pro pokračování moje otázky:
Kterými pismenky označím úhel odrazu a úhel dopadu?
z podobnosti kterých troujuhelníků zjistim vzdálenost x?
↑ jelena:
Tak myslím že úhel dopadu alfa se rovná úhlu odrazu alfa´ .
A tedy vzdalenost SB by měla být 5m ne? A SL 3m. A mohu pomocí pythagorovy věty spočítat přeponu toho trojúhelníka čili stranu LB.
A ta přepona bude stejně dlouhá jako u toho druheho trojúhelníku. Ale pořád nevím jak bych měl spočítat tu vzdálenost BN :-(.
Achjo úplně žasnu jak sem se mohl dostat na střední školu :(. Prosím pomůžete mi jěště?
↑ johny239:
Dokonce na SŠ setrváš a úspěšně dokončiš :-)
Pythagora (při veškere úctě) nepotřebuješ, stačí pouze podobnost trojuhelníků. OK?
Díkyy moc všem já sem fakt úplně mimo ale díky moc za rady.
Jsem vám moc vděčný. Fakt Děkuji moc.
Prosím pomohli byste mi jěště stím druhým příkladem? :( ať už to mám hotové ? Prosím moc.
Ja si myslím jestli u toho druhého příkladu není potřeba spočítat úhel beta čili úhel lomu a pak
mi jsem si domaloval trojúhelník a pomocí tangens jsem to řešil ale vůbec mi nevycházelo :( .
Prosím pomůžete mi ?