Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Vypočítejte za jak dlouho a jakou rychlostí dopadne kámen o hmotnosti 1 kg a hustotě 2000 kg/m3 na dno tůně 2 m. Pokud padá z výšky 5 m nad vodní hladinou? Zanedbejte odpor vzduchu a dobu ponoření kamene.
Potřeboval bych nejaky postup jak dosli ostatni k vysledku (1,9 s , 14,5 m/s)?? Predem moc dekuji
Ty výsledky (ani zadání příkladu) nedávají smysl. Kdybys měl zanedbat dobu ponoření kamene a odpor vzduchu, nepotřebuješ hmotnost kamene, hustotu kamene ani hloubku tůně.

↑ KennyMcCormick:
Tak já jsem to pochopil tak, že se má zanedbat doba, kdy kámen vniká do vody (tj. je částečně ve vzduchu a částečně ve vodě). A pak ve vodě klesá, a to už se zase započítat má.
To by dávalo větší smysl... jenomže i když to započítáš, vyjde to jinak.
↑ marekjakub:
Během klesání na kámen působí výsledná síla směrem dolů o velikosti:
Zrychlení směrem dolů:

Doba poklesu
na dno tůně:

Sečteš to s časem, který zabere dopad na hladinu:

Rychlost dopadu na dno:

EDIT: Takže odpověď na otázku
jak dosli ostatni k vysledku (1,9 s , 14,5 m/s)?
je:
Omylem. :-)
↑ KennyMcCormick:
a to jsi ještě nezapočítal odporovou sílu
:)

↑ zdenek1: přesně tak to ma byt ma se zanedbat jen doba a odpor doho dopadu na hladinu vody.... nakonec jsem se dobral vysledku podobneho co nam dal ucitel ale posital jsem to jinak sice podobne jak uvedl nekdo v dalsim prispevku jinak mnohokrat dekuji za reakce !!
↑ zdenek1:
:-)) Ještě kdybychom tak znali tvar kamene a jeho průřez, abychom tu odporovou sílu mohli započítat...
Ne, že by to pomohlo. Ty výsledky jsou nezotavitelně špatně, nevycházejí pro žádnou možnou velikost odporu vody.