Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Polovicu povrázka spotrebovala mama na balenie, polovicu zvyšku si vzal syn, polovicu zo zvyšku si zobral otec a dve pätiny z toho, čo zostalo, si vzala dcéra. Zostalo 30cm povrázku. Ako dlhú bol na začiatku? ako by som to mala vypočítať?

Ahoj, zkoušela jsem to počítat a vyšlo mi to, takže snad to je dobře :)
0,5 máma zbylo 0,5 z toho 0,5 syn, zbylo 0,25 z toho 0,5 otec, zbylo 0,125 z toho 2/5 dcera. Takže zbyly 3/5 ze zbytku a ty 3/5 jsou těch 30 cm. Z toho jasně určit, že 1/5 je 10 cm ze zbytku. Takže dcera si vzala 20 cm. Mno a teď postupně.... s dcerou a tím zbytkem (30) máme 50 cm a otec měl polovinu z minulý zbytku což je také 50, syn měl tedy dvojnásobek co otec,takže 100 cm a máma zase dvojnásobek co syn,takže 200 cm a to bylo polovina,takže celkem tedy 400 cm.
↑ xstudentíkx: Fú Už som si myslela že nikto neodpíše .Tak teda moc krát ďakujem :)

↑ Kata15:
:) Snad je to z toho pochopitelný, 100% by se to dalo řešit "lehčím" způsobem, ale tohle je takzvaně Selský rozum, který má "každý".
↑ xstudentíkx:
Dalo by se to řešit ještě takto :
,ale dá se to vyřešit i úvahově(a podle mě je to tak jednodušší), jak jsi napsala.
Inak krajsie zapisana rovnica - http://www.hackmath.net/sk/priklad/650
Lebo nie hned kazdeho napadne ze 5/100 z coho vzniklo....