Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ mur.doc:
To doufám není myšleno vážně? Z jednoho úhlu o těch dalších dvou nic nevyčtem, krom toho, že jejich součet je 120°
TAkhle to je zadáno
Sestroj trojuhelnik ABC kde obvod=12cm,Vc=3cm,|<ACB|=60°
nic vic tam neni!!!
zkoušel jsme to přes euklidovu větu a jde to je to delší ale při konstrukci nejde vypočítávat a pomáhat si vysledkama z počítání...!!!
Trojuhlenik neni tupouhly a v zadani nemuze byt, o jaky trojuhlenik jde, protoze to by bylo uz moc podminek najednou. Jen pro informaci - kdyz preznacim strany tak, abych znal vysku na stranu 'a', pak to hledane vypada takto:
Vypocet by mohl jit treba timto smerem:
Oznacne pomerne standardne s = (a+b+c)/2 = 6 podle zadani. Pak plati. Tim jsme dostali do hry obvod a uhel gamma. Ted jeste nejak tu vysku - na to se skoro vzdycky hodi obsah: pro obsah trojuhelnika je
. Samozrejme je tez
, kde
.
Ze vzorce pro polovicni gammu dostaneme a z porovnani obsahu mame
. Kdyz prvni rovnici vynasobim 3/8 a sectu se druhou, vypadnou linearni cleny a dostanu, ze
, kde
je konkretni cislo. Dosazeno do nektere z rovnic to dava kvadratickou rovnici - tedy budou dva (vzajemne symetricke) trojuhleniky, coz jsme stejne cekali.
Jak ale udelat sikovnou kontrukci, ktera jen slepe nekopiruje vyse uvedeny vypocet, zatim nevim...
↑ pusik1989:
Zdravím :-)
Pokud je zadaný obvod, tak to obvykle postaveno na použití osové symetrie:
http://forum.matweb.cz/upload/475-obvod.JPG
Je potřeba překontrolovat úhly, ale snad je to v poradku. Je tomu rozumět?
↑ jelena:
tohle to je nacrtek hezkej nic mene tam neni pouzita vyska to zaprvi a zadruhy ja ktohle mam narysovat kdyz nevim ani alfu ani betu ? Tyhlety ulohy se daji rysovat kdyz vime betu nebo alfu ale kdyz nevime ani jak je dlouha zakladna kdy by ten uhel mohl zacinat to je potom tezky a opravdu nevim jak to narysovat a jestli jsi na to prisla tak prosim postup ale pochybuji ze to bez tech uhlu dokazes.
↑ pusik1989:
"Náčrtek hezký" - to je úžasné hodnocení, na to budu moc pyšná :-)
Vycházime z toho, že původní trojúhelník "rozbalime" - stříhneme ho ve vrcholu C a celý obvod nakreslíme jako přímku C´C´´. Když jsme trouhleník rozbalili, tak strana C´A je stejna jako CA, strana C´´B je stejná jak CB, uhly k alfa, k beta pomyslně dopočitávam do 180 stupnů.
Nic z toho pochopitelně nemáme, pouze to použíjeme pro rozbor a dopočet úhlu, ktery jsem označila v pravém horním rohu, ten vjadřujeme přes gama.
Trojuhelníky C´AC a BC´´C jsou rovnoramenné, trochu si pohrej s vyjadřováním úhlů tak, aby nezůstalo alfa, beta, ale pouze gama.
Nakonec kreslíme trojuhelník C´C´´ C - který je určitý - máme základnu C´C´´, úhel při vrcholu a výšku, kterou jsem nenakreslila, abych nezaplacavala svůj hezký náčrtek. Spojime C´C a vytvoříme osu úsečky, stejně tak C´´ C a opět osa úsečky. Kde se osy protnou se základnou skutečně vznikně bod A, B
Já se moc omlouvám, mám moc málo časů. třeba se toho výkladu ujme někdo z kolegů, děkuji :-).
OK?
↑ jelena:
Ja ti samozřejmě děkuji za takoýdle výklad ještě jednou ti pochválím obrrázek byl fakt úžasnej,.....ted určitě čekáš kdy přijde to ALE !!! já nemám úhel ALFA ANI BETA !!!! z tohodle není možná konstrukce bohužel. :(
↑ pusik1989:
Nebude ALE, ani alfa, ani beta.
Nakreslis C´C´´ dlouhe 12 cm (obvod), nakresliš rovnoběžku ve vzdálenosti vyšky (ekvidistantu).
Nakresliš množinu bodů, ze které vidiš úsečku C´C´´ pod úhlem, jak jsem dopočítala v pravém horním rohu (90 +c/2) - ten dopočet ještě zkontroluj, jestli jsem nepřehodila nejaké znaménko.
Budeš mít trojuhelník C´C´´ C uděláš osy useček C´C a C´´C a kde se osa protné s úsečkou C´C (to je ta základna), tam budou body A, B.
Já rozumím, že to vysvětluji moc hopem, ale opravdu, pokud je zadan obvod, snaz se se zaměřit na osovou symetrii. OK?
↑ jelena:
Ted jsme to zkousel a vubec to nevychazi dal jsme mnouzinu bodu pod kterou je videt ta C´a C´´ a ta kruznice je mimo tu usecku a tu rovnobezku Vc to protina az nekde vzadu a kdyz je teda
(90 +c/2) tohel 120° tak to dam jako 30° a pak kolmici vytvorim tu mnozinu ale nechapu jak ti tohle mohlo vyjit . ja myslim ze ty jdes na to dobre, ale asi si dostatecen neuvedomuj ten princip tech uhlu oni muzou byt jaky koliv a jedinej uhel je Gama a stim se neda dopocitat alfa ani beta.
↑ pusik1989:
Co jsme použili:
1. úhly alfa, beta mohou byt takové, že v součtu s gama dávaji 180 stupnů,
2. Pokud dokreslim úhel alfa do přímého úhlu, pak dokreslený úhel má 180 - alfa, to stejné pro betu.
3. pokud pomyslně sklopim stranu AC na vodorovnou přímku, tak vznikne rovnoramenný trojuhelník, dvě strany jsou délky AC, jeden úhel je (180 - alfa), dva zbývající úhly jsou stejné - to je ten dopočet, co mám v levém dolním rohu.
4. postupně dojdu na velikost úhlu C´C C´´ - je to
180 -(alfa/2 + beta/2) = 180-(alfa+beta)/2 = 180 - (180 - gama)/2.
Zde vidis, ze úhel při vrcholu velkého trojuhelníku bude záviset pouze na původní velikosti gama.
Zde jsem naznačila, jak se nakreslí bod B. - je to moc strašný obrázek :-) http://forum.matweb.cz/upload/826-obvod2.JPG
To je opravdu jen náznak - to, že výška vychází, jak řikáš "vzadu" to je přece Ok, trojuhelník může být tupoúhlý.
Zkus se zaměřit na tu myšlenku o "rozbalení trojuhelníku do jedné přímky", osová symetrie, vznik rovnostranných trojuhelníků, dopočet úhlů.
Určitě to chytneš, hodně zdaru :-)