Dobrý večer, mám napsat obecnými rovnicemi a) strany v trojuhelníku b) výšky v trojuhelniku a za c)osy stran v trojuhelniku když A[5,4] B[7,1] C[-1,8].
Jediný co mě napadlo je když vemu:
a)Tady bych udelal např. B-A tím získam vektor u a pak bych udělal velikost vektoru u a tím získám velikost AB ale tohle jsme brali u vektoru nikoli u obecne rovnice takže si troufnu říct že je to špatně.
b)Nejdříve bych sečet krajní body vydělil 2 abych získal střed (S1) úsečky AB. Pak bych udělal S1-C tím bych získal vektor, který by měl být kolmý k AB. Nic víc mě nenapadá.
c)tady mě vůbec nic nenapadlo
Ty nápady jsou možná úplně špatně, ale já si stím opravdu nevím rady.
↑ janca361:
Děkuju :) a to b) Mám např. vrchol C zjistím si střed(S) protější strany AB udělám S-C tím dostanu vektor a k němu zase udělám normálový vektor a převedu na obecnou rovnici ? :)
Zdravím,
b) výšky v trojuhelniku, když A[5,4] B[7,1] C[-1,8].
b) Mám např. vrchol C zjistím si střed(S) protější strany AB udělám S-C tím dostanu vektor a k němu zase udělám normálový vektor a převedu na obecnou rovnici ? :)
pokud jsem dobře rozluštila, tak jinak - výška nemusí procházet středem strany. Tedy mít vektor AB, který bude normálový pro přímku výšky, + přímka výšky ke straně AB musí procházet bodem C.
Ale pro úkol c) už ano - osa strany prochází středem "své" strany a je na ni kolmá - tedy mít vektor AB za normálový k přímce osy a přímka osy bude procházet středem strany AB (bodem S).
Pro úkoly b), c) sestavujeme rovnici přímky v obecném tvaru. Podaří se zorientovat? Děkuji.