Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V příkladech z kombinatoriky se často počítají hody s dvěma či třemi kostkami a pravděpodobnost, že padne daný součet. Nějak se mi ale nedaří vyřešit tyto úlohy obecně. Zadání jsem si formuloval takto:
Mějme n m-stěnných kostek. Jaká je pravděpodobnost, že nám při jednom hodu všemi n kostkami naráz padne součet k, jestliže
?
Stačí mi jen nápověda. Děkuji.
Dobře, možná jsem se špatně vyjádřil. Tu podmínku pro
jsem tam psal jen pro případ, že by výsledný vzorec dával pro nemožná
nenulové pravděpodobnosti. Hledám takový vzorec, do kterého bych mohl dosadit konkrétní součet a dostal pravděpodobnost, že padne, v závislosti na
a
.
Zdravím,
Tvé téma jsem zahlédla před časem - je možné, že bude lépe viditelné v sekci Zajímavých - zkusím přesunout. Snad jen námět - odkaz, na řešení Tvého problému rozhodně nemám. Zdar přeji.
Tak to vypadá, že hledanou pravděpodobností je koeficient u
v polynomu
.
Odvození není zrovna úplně zřejmé a navíc jde výsledek pravděpodobně vyjádřit v nějaké hezčí formě (rozebrat pomocí multinomické věty). Později tento příspěvek doplním.