Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2013 21:52

MirekH
Veterán
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   16 

Hody kostkami

V příkladech z kombinatoriky se často počítají hody s dvěma či třemi kostkami a pravděpodobnost, že padne daný součet. Nějak se mi ale nedaří vyřešit tyto úlohy obecně. Zadání jsem si formuloval takto:
Mějme n m-stěnných kostek. Jaká je pravděpodobnost, že nám při jednom hodu všemi n kostkami naráz padne součet k, jestliže $k \in \langle n;mn \rangle , m \geq 4$?

Stačí mi jen nápověda. Děkuji.

ŘEŠTE FYKOS!

#2 19. 03. 2013 11:08

Panassino
Reputace:   12 

Re: Hody kostkami

↑ MirekH:

Při hodu $n$ $m$-stěnnými kostkami ti vždy padne součet $k$; $k\in \langle n ;mn \rangle\wedge m\ge 4$

#3 19. 03. 2013 12:08

MirekH
Veterán

Dobře, možná jsem se špatně vyjádřil. Tu podmínku pro $k$ jsem tam psal jen pro případ, že by výsledný vzorec dával pro nemožná $k$ nenulové pravděpodobnosti. Hledám takový vzorec, do kterého bych mohl dosadit konkrétní součet a dostal pravděpodobnost, že padne, v závislosti na $m$ a $n$.

ŘEŠTE FYKOS!

#4 23. 03. 2013 17:57 — Editoval MirekH (23. 03. 2013 17:58)

MirekH
Veterán

Úloha nějak zapadla, ale zatím jsem s ní nijak nepohnul. Vždycky mi v hledaném vzorci přibývaly další a další členy a nějak se mi nepovedlo vyjádřit je sumou či obdobně.

ŘEŠTE FYKOS!

#5 23. 03. 2013 18:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

Tvé téma jsem zahlédla před časem - je možné, že bude lépe viditelné v sekci Zajímavých - zkusím přesunout. Snad jen námět - odkaz, na řešení Tvého problému rozhodně nemám. Zdar přeji.

#6 23. 03. 2013 18:35

MirekH
Veterán

↑ jelena:
Díky za zajímavý odkaz. Stejný příklad tam sice není, ale řešení některých podobných by mi mohla být nápomocná. Až budu mít trochu víc času, tak si ten dokument projdu a napíšu sem, kdybych na něco přišel.

ŘEŠTE FYKOS!

#7 24. 03. 2013 12:31

MirekH
Veterán

Tak to vypadá, že hledanou pravděpodobností je koeficient u $x^k$ v polynomu
$\(\frac{1}{m} \sum_{i=1}^{m} x^i\)^n$.
Odvození není zrovna úplně zřejmé a navíc jde výsledek pravděpodobně vyjádřit v nějaké hezčí formě (rozebrat pomocí multinomické věty). Později tento příspěvek doplním.

ŘEŠTE FYKOS!

Zápatí