Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahoj potřeboval bych prosím poradit... díky moc..
Vyřešte model lineárního programování pro následující problém:
Zemědělec má k dispozici 300 ha orné půdy, na kterých chce pěstovat ozimou pšenici, ječmen a řepku. Poptávka po ječmenu vyžaduje jeho minimální plochu 100 ha. Pro řepku je vhodných maximálně 40 ha. Pro pěstování uvedených plodin může zemědělec nakoupit nejvýše 50 t NPK. Jaká struktura osevních ploch uvažovaných plodin zajistí za daných podmínek maximální zisk?
Pšenice Ječmen Řepka
NKP (t/ha) 0,2 0,15 0,02
zisk (tis. Kč/ha) 1 1,5 2,5
optimální výměra pšenice? (ha)
optimální výměra ječmen (ha)
optimální výměra řepka? (ha)
optimální zisk? (tis. Kč)
Zdravím,
zaujalo mne, co je NPK - už vím. Tedy označíš (ha):
p - výměra pšenice,
j - výměra ječmen,
r - výměra řepka.
Vypočteš množství NPK na jednotlivé výměry a sestavíš omezení po nákupu NPK.
Další omezení jsou v zadání.
Účelová funkce je zisk, a tuto funkci bude třeba maximalizovat. Co se již podařilo? Děkuji. Případně zkus pohledat odkazy na lineární programování - je toho více.

↑ jelena: vyšlo mi 40ha řepky, 0 pšenice, 260ha ječmen.. a výnos 490 tisíc Kč. je to dobře?
↑ vasiksokol:
co jsem zběžně zkontrolovala, tak žádné podmínce to neodporuje. Lepší kontrola je určitě pomocí některého online kalkulátoru (nebo v EXCEL) (celou úlohu bohužel nezkontroluji - časově nereálné, jen sestavení podmínek).