Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebuji poradit s příkladem:
Ponorka se pohybuje pod hladinou moře se stálou rychlostí o velikosti 18 km/h. Zvukový signál, který vyslala směrem dopředu, se ve vodě šíří rychlostí 1400 m/s a po odrazu od překážky se vrací k ponorce. Od vyslání signálu do jeho přijetí po odrazu uplyne doba 50 ms. Na změnu směru ponorky je potřeba 5 s. Narazí ponorka na překážku?
Moc moc díky :)

Spočitej nejdříve vzdalenost mezi ponorkou a prekazkou (pouzij rychlost signalu a polovinu doby putovaní signalu).
Pak použij tuto spocitanou vzdalenost (mezi prekazkou a ponorkou) a rychlost ponorky abys vypocital čas za jaky dorazi ponorka k prekazce.
Potom stačí porovnat tento spočítaný čas s dobou 5s abys vedel zdali se stihne uhnout než dorazi k prekazce.
↑ Revolution:
Takže :) :
kde za v dosadím 1400m/s krát 1/2 0,05 (převod z 5 milisekund) .. nevím akorát proč je tam ta 1/2 ? je to jakoby.. půlka cesty toho signálu v našem případě od ponorky k překážce ?
dál počítám
kde za s dosadím 35 - to co mi vyšlo a za t dosadím převedených 18km/h což je 5m/s. Vyjde mi tedy 35/5= 7 s.
Ponorce stačí ke změně směru 5s.. tj. stačí se otočit dříve než se dostane k překážce. .. Je to tak ?
Každopádně moc děkuji, hledala jsem v tom zbytečně vědu :/
↑ TerezaG:
A mám teda ještě jeden příklad, kde ani pořádně nevím, co se po mě chce..
Zdroj vlnění koná netlumené kmity, keré lze popsat rovnicí
, jestliže délku vyjadřujeme v metrech a čas v sekundách. Vlnění se šíří ze zdroje ve směru přímky rychlostí 300m/s. Jakou okamžitou výchylku má bod vzdálený 60cm od zdroje v čase 0,01s od začátku kmitání zdroje?
Koukni sem: www.vyuka.urza.cz/jfy/bkfy1_priklady.doc - najdi stranu 7, příklad 4.87