Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je to jednoduchá rovnice , prý .. Ale učitelka nám neřekla jak počítat s mocninou..
A jak dál ? :)
¨Tady je další :
Stačí mi ale když mi vysvětlíte jak ;)
↑ EliškaSouhradová:
Ahoj, my jsme toto před rokem řešili, ale tím způsobem, že nám vždycky x2 z rovnice vypadlo, což v tomto případě nejde, ale přesto jsem rovnici vypočítala, ukážu ti jak:
Tak a tím si zjistila jakoby druhou neznámou a teď dosadíš do té rovnice za
ten zlomek, který mi vyšel, takže to bude vypadat takto:
a to už by neměl být problém vyřešit, výsledky my vyšli tedy dva a to
a
Zajímalo by mě v jaký si třídě, jelikož pokud hádám řešení dvou rovnic o dvou neznámých neznáš?
↑ xstudentíkx:
Jsem v 9 , a řešení dvou rovnic znám .. Ještě k té rovnici: Tak je to dál :
¨Jak ti mohlo vyjít 2 ??
↑ EliškaSouhradová:
To co jsem napsala jako první není soustava, to je postup :)
↑ EliškaSouhradová:↑ xstudentíkx:
Taky myslím,že vychází 0. A nemá tam napsáno, že ji vychází 2.
Ale neumím řešit rovnici s mocninou, takže nemohu potrvrdit, jestli je to dobře.
↑ alofokolo: Já to taky právě řešit neumím , ale je to v Bělounovi :)
↑ EliškaSouhradová:
Ahoj,
to je kvadratická rovnice, ta se počítá buďto rovnou rozkladem na součin nebo přes diskriminant..učili jste se to?:)
↑ EliškaSouhradová:
Jo teď na to koukám, já jsem totiž dosazovala do rovnice:
a potom mi tam vyšlo takový číslo, jelikož jsem už měla tu jedničku hozenou na druhý straně
Velmi se omlouvám 0=0 je špatně, ale je zajímavý, že pokud za x a x2 dosadím ty moje čísla i do té původní rovnice tak pokud zkontroluješ tu levou stranu s levou tak výsledky sedí, je to nějaký divný, zkusím to ještě propočítat :)
Jinak se zkus kouknout na tu druhou a popřípadě ti jí můžu zkontrolovat, tentokrát správně :), ještě jednou se omlouvám.
↑ bonifax:
A může se tedy zeptat, jak by měla rovnice vyjít?
↑ ((:-)):↑ bonifax:
Teď tomu vůbec nerozumím, bonifax píše x1= 1/2 a x= 1 a ty Dana, že x má stále stejnou hodnotu :)
Takže 0=0 je špatně? .. Tak pokud je to učivo středních škol tak nevím mproč je to v přípravě na příjmačky... :D
↑ EliškaSouhradová:
A máš tam i správný výsledek? V přípravě na přijímací zkoušky by měli být výsledky.
↑ EliškaSouhradová:
Je to špatně, myslela jsem, že je to "podobný" jako dvě neznámé, ale je to prostě úplně něco jiného a ani ze srandy, neříkej že je to v přijímačkách (dělám je letos taky), nekoukala ses omylem, na přijímačky na Vysokou?
↑ xstudentíkx:
Tak to zase myslím, že by to byly příliš lehké přijímačky na vysoké školy :)
↑ xstudentíkx:↑ alofokolo:
Je to v Bělounovi, jestli máš tu knížku.. Na vysokou by to bylo asi opravdu jednoduché.. Ale Běloun, je příprava na střední..
↑ ((:-)):
To je '' příprava na gymnázium a jiné střední s maturitou '' ..
Asi až na střední... v učebnici to není.. a ty máme nové..
U nás se to taky na základce neučí. Ještě by mě zajímalo zda se na základce učí Sinus, Kosinus, tangens, jelikož jsem to viděla použitý v sekci základních škol a v učebnici toto téma opravdu nemáme.
My to v naší učebnici nemáme (je z roku 1999)
Možná jsou to přijímací zkoušky na nějakou školu kde kladou důraz více na matematiku. Možná to berou v matematických třídách...
↑ xstudentíkx:
My už jsme goniometrické funkce brali.
pokud to chcete opravdu vypočítat, tak zde je podle mě lehký návod: www.labo.cz/mft/kv_rovnice.htm
Btw sinus atd se normálně učí
Ako píše Dana, na Slovensku je to učivo stredných škôl. Dokonca na 4-ročných gymnáziách je to myslím učivo vyšších ročníkov. V prvom ich mať nebudeme, akurát som sa s nimi musel dostať do kontaktu kvôli olympiádam. Takže na Slovensku je to aspoň tak, že s kvadratickými rovnicami sa stretneš na SŠ a gymnáziách v 1. ročníku akurát na Mat. a Fyz. olympiáde ;). Ale myslím, že ani v Česku už nebudú učivom základných škôl, nakoľko ešte som v tejto sekcii zatiaľ nevidel kvadratickú rovnicu alebo si aspoň nepamätám :)