Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2013 19:47

vercicak
Zelenáč
Pozice: studentka
Reputace:   

Důkaz změny ve vektorovém prostoru

Ahoj. Mám zadáno : A je podmnožina vektorového prostoru $(V,+,*)_{T}$, A={$u_{1}$$u_{n}$}. Pak platí:$[A]$ se nezmění, jestliže nahradíme vektor z A jeho součtem s lineární kombinací ostatních vektorů z A.
Vím, že to mám udělat pomocí toho, že mám srovnat lineární obaly, a tím dokázat, že se to rovná,ale nevím jak.

#2 25. 03. 2013 22:32 — Editoval martisek (25. 03. 2013 22:34)

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Důkaz změny ve vektorovém prostoru

↑ vercicak:

Množina $[A]$ je množina všech lineárních kombinací vektorů  $u_{1}$$u_{n}$, tj. vektorů tvaru

$[A]=\{ c_1u_1+c_2u_2+...+c_nu_n| c_i \in \mathbb T \}$.

Nahradíme-li některý z vektorů u_{i} jeho součtem s lineární kombinací zbývajících vektorů, dostaneme

$[A']=\{ c_1u_1+c_2u_2+...+c_i \( u_i+d_1u_1+...+d_nu_n \) +...+ c_nu_n| c_i;d_i \in \mathbb T \} $ .

$[A']=\{ c_1u_1+c_2u_2+...+c_iu_i+c_id_1u_1+...+c_id_nu_n+...+ c_nu_n| c_i;d_i \in \mathbb T \} $ .

$[A']=\{ (c_1+c_id_1)u_1+(c_2+c_id_2)u_2+...+(c_n+c_id_n)u_n| c_i;d_i \in \mathbb T \} $ .

$[A']=\{ m_1u_1+m_2u_2+...+m_nu_n| m_i \in \mathbb T \} $

takže [A'] je množina stejných lineárních kombinací jako [A'] :  $[A]=[A']$.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 09. 05. 2013 09:44

vercicak
Zelenáč
Pozice: studentka
Reputace:   

↑ martisek:
Moc díky, ale to jsi dokázal, že A´ je podmnožinou A, a já ještě potřebuju druhou inkluzi... :( pomůžeš mi ještě prosím?

#4 09. 05. 2013 14:19

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ vercicak:

Obecně chválihodná námitka, nicméně tady je zcela zřejmě

$[A]=\{ c_1u_1+c_2u_2+...+c_nu_n| c_i \in \mathbb T \} = \{ m_1u_1+m_2u_2+...+m_nu_n| m_i \in \mathbb T \} =[A']$.

Množina $[A]$ je množina všech lineárních kombinací vektorů u_1,u_2,...,u_n,  Množina $[A]$ je rovněž množina všech lineárních kombinací vektorů u_1,u_2,...,u_nů tj. tatáž (koeficienty lineárních kombinací jsou jen jinak označeny).

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

Zápatí