Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2009 13:12

vald.a
Zelenáč
Reputace:   

pomoc s příklady

Tak jsem dostal zadání testu a vás bych poprosil o vypracování...Děkuju za vše.

http://ukazto.com/img_small/3652142~20090109134.jpg

#2 09. 01. 2009 13:23

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: pomoc s příklady

↑ vald.a: Asi jde o to, jakou intonaci v hlase se tvuj prispevek precte, ale neda mi to a musim rict, ze neomalenost nekterych lidi nezna hranic...

#3 09. 01. 2009 13:39

vald.a
Zelenáč
Reputace:   

↑ musixx: Promiň, ale nechápu... Pouze prosím o rady, protože já matematik opravdu nejsem a za každou radu budu rád.

#4 09. 01. 2009 14:04

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ vald.a: A co presne nevis? Vubec nic? No to snad ne, vzhledem k tomu, ze jde o nahradni zapoctovou praci, tedy predpokladam, ze se v onom kurzu alespon dotklo logiky, linearni algebry, analyzy a zjevne nejvic analyticke geometrie. Cekas snad, ze nekdo tady vsechno vypracuje za tebe?

#5 10. 01. 2009 11:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ musixx:

Zdravím :-)

Ty máš něco proti netopýrům? Kolega se zřejmě účastní přípravy v rámci nového projektu "Každému netopýrovi vlastního informatika"

Trochu vážnějc ohledně netopýrů - pokud budete mít možnost zúčastnit se Evropská noc, vřele doporučuji. U nás v Opavě to vede pan Martin Gajdošík a jeho výklad je zcela neopakovatelný. Zatím jsme neměli štěstí na záchyt na lokátory netopýrů v okolí Slezského muzea, ale věřím, že jednou se to podařit musí (ale už jsme zachytili zajíce :-)

↑ vald.a:

Zde máš moc dobrá videa z VŠB, je tam všechno, co potřebuješ, dokonce i stejné příklady.

Začni a můžeš konzultovat, pokud narazíš na konkrétní problém.

Hodně zdarů :-)

#6 11. 01. 2009 11:17

vald.a
Zelenáč
Reputace:   

Díky moc za ten odkaz... Pomohlo mi to.

#7 11. 01. 2009 11:42

Daddy
Zelenáč
Reputace:   

Zdravím kamarád z Plzně mě žádal o radu s příkladem jako zdatnějšího matematika, ale zklamal jsem tedy ne tak úplně:-D. Ten příklad se kterým chtěl pomoc se dal řešit tím že ty hodnoty byli tedy už zjevné, ale co kdyby to bylo zadáno záludněji. Prosím o radu nebo návod jak by se řešili obdobné příklady. Předem děkuji za reakci.
(x^2)-3x"pí"= (9/2)sinx

#8 11. 01. 2009 19:51

drafi
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, potřebuji poradit s příkladem ohledně vektorů. Vůbec netuším jak tento typ příkladu počítat, takže kdyby se tu objevil někdo kdo by mi poradil, tak prosím i s postupem :-(. Jeho zadání je:
Jsou dány body A=[1,2,3],B=[-2,2,1], C=[-1,0,7],M=[0,4,11]. Ověřte že bod M je bodem roviny ró=ró(A,B,C) a najděte přímku procházející bodem M, která je kolmá k rovině ró.

Děkuji moc.

#9 11. 01. 2009 23:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás, kolegové Daddy a drafi, příští si prosím založte samostatné téme na nový dotaz, OK?

Ale když jsme se tak sešli, tak něco pro vás snad budu mít:

↑ Daddy:

$(x^2)-3x\pi=\frac92 \sin x$

je to k řešení nejlépe graficky - levá strana parabola, prava sinusoida, společných bodů bude 2 (alespoň si to myslím :-) nebo "úvahou" Jedno řešení pro x=0, druhé pro  $3\pi$

↑ drafi:

Z bodu A, B, C sestavíme směrové věktorý, pomocí kterých sestavíme parametrickou rovnici roviny, tu převedeme na obecnou rovnici roviny. Do obecné rovnice dosadíme souřadnice bodu M a ověříme, zda bod do roviny patří.

Z obecného zápisu roviny "vyčteme" normálový vektor a použijeme ho jako směrový vektor pro parametrický zápis kolmé přímky, procházející bodem M.

Návod by se asi našel ve videu, na který odkazuji o pár příspěvků výš.

Pokud to nepomůže, tak si raděj založ samostatné téma, neboť analytickou geometrii řeším pouze z velkého donucení, ale jsou zde kolegové, komu to snad činí i potěšení (nechapu, ale obdivuji :-)

Zápatí