Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 03. 2013 13:19

Diamanticek1
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Z učebnice pro stereometrii-objemy a povrchy těles

Zdravím vás, moc prosím o pomoc, tento příklad tu jednou již je, ale příspěvky na postup a řešení se smazaly, proto prosím ještě jednou, jestli by se  na to někdo nepodíval, zkoušela jsem vypočítat tento příklad:

Síť pravidelného čtyřstěnu je rovnostranný trojúhelník s výškou h. Jaký bude objem a povrch tohoto čtyřstěnu?

Zkoušela jsem si dosadit za "h" např. číslo 3. Na výpočet povrchu mnohostěnu jsem použila Pythagorovu větu $a^{2}=9+\frac{1}{4}a^{2}$ , která je z trojúhelníku ABC. Zjistila jsem, že $a=2\sqrt{3}$ . Znám tedy stranu sítě a můžu dopočítat obsah trojúhelníku ADC => celý povrch čtyřstěnu je $S=3\sqrt{3}cm^{2}$ ,jestli to mám správně.. To by bylo, jenže jak mám spočítat objem i povrch čtyřstěnu obecně? Moc prosím o radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) byk7)

#2 29. 03. 2013 16:41

LukasM
Reputace:   193 

Re: Z učebnice pro stereometrii-objemy a povrchy těles

↑ Diamanticek1:
No, to je jednoduché. Kde jsi tu obecnost ztratila? Přece tam, kde jsi dosadila za h tu trojku. Takže to nedělej a táhni to h celou dobu s sebou. Pyth. věta pak bude $a^2=h^2+\frac{a^2}{4}$ atd. Postup úplně stejný.

Až se dostaneš k výsledku, zkus si dosadit za h zase tu trojku, a mělo by ti to vyjít stejně. Akorát detail... v zadání není nic o žádných jednotkách, takže nemá smysl do výsledku psát $cm^2$.

#3 29. 03. 2013 17:12

Diamanticek1
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

↑ LukasM: Nevím, jak jsem se k tomu mohla takto dostat, nejspíš špatně, ale výpočet z Pythagorovy věty mi vyšel $\sqrt{3}a=2h$ ..

#4 29. 03. 2013 17:26

LukasM
Reputace:   193 

↑ Diamanticek1:
To je správně. A když dosadíš za h tu svou trojku, tak ti vyjde $a=2\sqrt{3}$, stejně jako předtím, kdy jsi to dosazení udělala úplně na začátku.

#5 29. 03. 2013 17:32

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Zamykám, duplicita.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí