Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno

Zdravím vás, moc prosím o pomoc, tento příklad tu jednou již je, ale příspěvky na postup a řešení se smazaly, proto prosím ještě jednou, jestli by se na to někdo nepodíval, zkoušela jsem vypočítat tento příklad:
Síť pravidelného čtyřstěnu je rovnostranný trojúhelník s výškou h. Jaký bude objem a povrch tohoto čtyřstěnu?
Zkoušela jsem si dosadit za "h" např. číslo 3. Na výpočet povrchu mnohostěnu jsem použila Pythagorovu větu
, která je z trojúhelníku ABC. Zjistila jsem, že
. Znám tedy stranu sítě a můžu dopočítat obsah trojúhelníku ADC => celý povrch čtyřstěnu je
,jestli to mám správně.. To by bylo, jenže jak mám spočítat objem i povrch čtyřstěnu obecně? Moc prosím o radu.
↑ Diamanticek1:
No, to je jednoduché. Kde jsi tu obecnost ztratila? Přece tam, kde jsi dosadila za h tu trojku. Takže to nedělej a táhni to h celou dobu s sebou. Pyth. věta pak bude
atd. Postup úplně stejný.
Až se dostaneš k výsledku, zkus si dosadit za h zase tu trojku, a mělo by ti to vyjít stejně. Akorát detail... v zadání není nic o žádných jednotkách, takže nemá smysl do výsledku psát
.

↑ LukasM: Nevím, jak jsem se k tomu mohla takto dostat, nejspíš špatně, ale výpočet z Pythagorovy věty mi vyšel
..
↑ Diamanticek1:
To je správně. A když dosadíš za h tu svou trojku, tak ti vyjde
, stejně jako předtím, kdy jsi to dosazení udělala úplně na začátku.
Téma zavřeno
Stránky: 1