Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Nejsem si jistá s jedním mým postupem daného příkladu s rotačními tělesy.
Jde o tento příklad:
Do koule o poloměru
je vepsán rovnostranný kužel. Vrchol kužele i podstavná hrana kužele leží na kulové ploše. Určete poměr povrchů a objemů těchto těles.
Postupovala jsem tak, že jsem veškeré poloměry, výšky, apod. převedla na jednu neznámou a to délku strany řezu kužele
, poté výsledky zadala do vzorců pro výpočet povrchu a objemu koule a kužele. Vyšly mi velmi zmatené výsledky, u kterých bylo určení poměru velice složité.
Prosím o radu. Předem děkuji!
"Rovnostranný"(?) kužel viz např: http://tak.kx.cz/matematika.html
Budel-li poloměr jeho podstavy r, pak délka strany kužele = 2r,
výška kužele
.
Objem kužele =
,
plocha kužele =
.
Poloměr koule opsané kuželi je dvě třetiny jeho výšky, odtud snadno objem a plocha koule a příslušné poměry.
Snad jsem to nespletl.
Doplnění - a vidíte, spletl - jako "r" jste označila poloměr koule. Tak si poloměr koule označte jako velké R =
a je to. V těch poměrech se myslím "r" stejně vykrátí.

↑ Jj:
Děkuju moc! Nevím proč jsem všechno převáděla zbytečně na stranu a, když to s tím poloměrem bylo mnohem rychlejší a jednodušší. V poměrech se všechny neznámé vykrátily, takže "problém" s tím poloměrem nebyl.
Ještě jednou díky za radu!