Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pri citani jedneho clanku ma napadlo takato uloha/otazka (ja odpoved neviem).
Nech G je topologicka grupa - t.j. grupa na ktorej mame taku topologiu, ze a su spojite funkcie. Pre definujme .
Je zname, ze ak su uzavrete, tak nemusi byt uzavreta - priklad (operacia je scitanie), a potom je husta a vlastna podmnozina cize nie je uzavreta.
Moja otazka je: Dokazte, alebo najdite kontrapriklad, ze ak je otvorena a oznacuje uzaver potom je uzavreta.
V grupe zober .
Vychádza mi .
(Dúfam, že som tam nič neprehliadol.)
Pridám ešte poznámku, že ak chceme nájsť takýto príklad, tak množina nemôže byť kompaktná. (A pri hľadaní kontrapríkladu môže pomôcť pozrieť sa na to, ako ide dôkaz v kompaktnom prípade.)
MSE: Product of compact and closed in topological group is closed
Brano napsal(a):
↑ kompik:
Ahoj, o tom odkaze viem, odtial som zobral to svoje . A co sa tyka tvojho prikladu ... co je ? Ak by to bolo scitanie po zlozkach, tak by bolo nie?
Mal som na mysli obvyklé sčitovanie (po súradniciach), ale mal som tam preklep v definícii ; mal som napísať a napísal som .
To je trest za to, že špekulujem, či lepšie vyzerá 1/|x| alebo \frac1{|x|} a potom nenapíšem ani jedno poriadne.