Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2009 16:04

PetraPlzova
Reputace:   

Parametry bodu - urcit

ahoj, mela bych prosbu.

Dostala jsem do pisemky toto zadani a nemohla jsem s nim hnout - bohuzel nemuzu prijit ani na to, do jake latky toto tema spada? Vim, ze se tam bude pracovat pravdepodobne s derivacemi, ale nemam tuseni vubec jak. Muzete mi prosim poradit?

y´´ + ay + by´

y = c1 při zakladu e na 3x + c2 XE NA 3X

a ukol je, urcite parametry bodu a, b.

Moc dekuji jste zlaty Peta

#2 11. 01. 2009 16:31 — Editoval kaja.marik (11. 01. 2009 16:37)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Parametry bodu - urcit

rovnice z^2+a+b*z=0 musi mit dvojnasobny koren z=3. musi tedy byt tvaru (z-3)^2=0. ted uz to je snad snadne.

Mimochodem, to zadani nema moc hlavu ani patu a neni ani cesky. Nebylo to nejak takto?

Je dana diferencialni rovnice druheho radu $y''+by'+ay=0$. Určete parametry a, b tak, aby obecné řešení bylo $y=C_1 e^{3x}+C_2 x e^{3x}$

Odpovidat na zadani, kde si toho clovek musi pulku domyslet, je vazne otrava (tyka se i jinych Vasich prispevku).

Doufám že jsem to zadání Trefil  :)
---------------------------------------------------

„Tak to bude svatba, to je jisté,“ smála se paní lesní a zakousla se do vdolku. „Ještě dobře, že Netrefil není k zadání. Za chvíli by přišla Týna, že se bude také vdávat.“ „Ba ne, prosím. Povídala, že kdyby byl jako obraz, na zámku seděl a ženit se mohl, takového breptu že by nechtěla.“

#3 11. 01. 2009 18:24

PetraPlzova
Reputace:   

tak za ta zadani se vážně omlouvám, psala jsem to písem rychle, co jsem stačila opsat než to vysbíral. takže se fakt omlouvám.

A muzete být tak hodný a říct mi tedy, jak se toto řeším? Dosadí se y do te diferenciální rovnice?

#4 11. 01. 2009 18:31 — Editoval kaja.marik (11. 01. 2009 18:38)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

vyuzije se tato veta nebo i zde

(z-3)^2=z^2-6x+9

b=-6, a=9

Pro dnesek se mejte a zase  nekdy :)

Zápatí