Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1.priklad:
Kamen o hmotnosti 0.5kg byl vrzen svisle dolu z vysky 20m rychlosti 18m/s a dopadl na zem rychlosti 24m/s. Jakou praci vykonala odporova sila, kterou vzduch pusobil na kamen pri jeho pohybu? Tihove zrychleni je 9.8 m/s^2.
2.priklad:
Cerpadlo pohanene elektormotorem o prikonu 3.7 kW cerpa vodu ze studne hluboke 20m. Za 7 hodin cerpadlo vycerpalo vodu o objemu 380 m^3. Urcete ucinnost motoru s cerpadlem. Hustota vody je 10^3 kg/m^3, tihove zrychleni 9.8 m/s^2.
3.priklad:
Urcete gravitacni zrychleni na povrchu Venuse, jestlize stredni hustota latek, ktere tvori planetu Venusi, je 4 900 kg/m^3 a jeji polomer 6 200 km.
Pomůžete mi, prosím, s těmito příklady? Děkuji!
ahoj, třetí příklad vypočítáš takto, pokud si to pamatuju ze školy dobře a kalkulačka na mobu mě neklame.
a= (KAPA) . m / r^2
m - snad vypočítáš, když znáš hmotnost a poloměr.
Btw pokud máš kalkulačku, tak ověř spravnost vzorce. Dosazuj hodnoty pro Zemi. Pokud ti vyjde 9,8 tak jsem to sestavil dobře