Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2013 00:10

pather
Zelenáč
Reputace:   

výroková logika

Ahoj,

prosím poradit s následujícím přikladem:

Hračka může být jedině v peřináči, ve skříni, v truhlici. Na nábytku jsou nápisy, z nichž alespoň dva jsou pravdivé.
peřináč: ,,Hračka není v truhlici.‘‘
skříň: ,,Hračka je zde.‘‘
truhlice: ,,Nápis na peřináči je nepravdivý.‘‘

Vyberte tvrzení, jehož pravdivost vyplývá u uvedených informací.

a) Všechny nápisy jsou pravdivé.
b) Nelze určit, kde je hračka.
c) Hračka je v peřináči.
d) Hračka je ve skříni.
e) Nápis na truhlici je pravdivý.

moje řešení:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-04/31305_p%25C5%2599._v%25C3%25BDr.%2Blogika-2.jpg

Vychází mi, že dle druhého sloupce je hračka v truhlici a dle posledního sloupce je hračka ve skříni.

Předpokládám tedy, že správná odpověď je d) hračka je ve skříni.
Matou mně ovšem odpovědi a) a e), které se mi zdají také správné, ale nejsem si jistý.

Může mi  prosím odpovědi a) & e) někdo objasnit ?
Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) pather)

#2 11. 04. 2013 00:24

LukasM
Reputace:   193 

Re: výroková logika

↑ pather:
a) správně být nemůže, protože nápisy na peřináči a truhlici nemohou být pravdivé současně. Jeden nebo druhý bude vždy nepravdivý.

e) nápis na truhlici pravdivý být může, ale nemusí. Když bude pravdivý, tak není pravdivý na peřináči. Ovšem dva pravdivé jsou - tedy i ten na skříni, a my tak víme, že v ní je hračka.
Když  pravdivý nebude, tak na peřináči je pravdivý. A protože celkem jsou pravdivé dva, musí platit i to na skříni a my zase víme, že je v ní hračka. Takže rozhodnout lze, ale nevidím žádný důvod, proč by nápis na truhlici musel nutně být pravdivý.

Tomu řešení moc nerozumím, nevím podle jakého klíče ty možnosti škrtáš, snad podle správného. To červeně zarámované nesplňuje podmínku, že alespoň dva nápisy jsou pravdivé.

#3 11. 04. 2013 09:39 — Editoval JohnPeca18 (11. 04. 2013 09:41) Příspěvek uživatele JohnPeca18 byl skryt uživatelem JohnPeca18. Důvod: moje chyba

#4 13. 04. 2013 15:42

pather
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Díky za odpověd. Popíšu ti svůj postup řešení:

1. sloupec:

0 - hračka je v truhlici
0 - hračka není ve skříni
0 - hračka není v truhlici

Jsou zde dvě varianty, které si navzájem odporují - hračka je v truhlici a hračka není v truhlici, tento sloupec škrtám.

2. sloupec:

0 - hračka je v truhlici
1 - hračka je v truhlici

Zde mi dvakrát vychází, že hračka je v truhlici a z toho usuzuji, že se tam opravdu nachází. To je ovšem zásadní chyba mého řešení, jelikož neberu v potaz podmínku, že alespoň dva nápisy jsou pravdivé.

3. sloupec:

0 - hračka je v truhlici
1 - hračka je ve skříni

Zde jsou dvě varianty, které si navzájem odporují - hračka je v truhlici a hračka není v truhlici, tento sloupec škrtám.

4. sloupec:

1 - hračka není v truhlici

Tento sloupec mi říká, že hračka nikde není, takže jej škrtám.

5. sloupec:

0 - hračka je v truhlici
1 - hračka je ve skříni
1 - hračka je v truhlici

Zde mi vychází, že hračka je v truhlici a zároveň i ve skříní, což není možné, tento sloupec škrtám.

6. sloupec:

1 - hračka je v truhlici

Zde jsou opět dvě varianty, které si navzájem odporují - hračka není v truhlici a hračka je v truhlici, tento sloupec škrtám.

7. sloupec:

1 - hračka je ve skříni

Zde mi dvakrát vychází, že hračka není v truhlici, tedy musí být ve skříni. Tento sloupec je správně a hračka je ve skříni.

Při svém řešení jsem opomněl podmínku, že alespoň dva nápisy jsou pravdivé. V případě jejího dodržení už chápu, že se není třeba zabývat sloupci 1 - 4, ale pouze sloupci 5 - 7, které mi nabízí dvě pravdivé varianty.

Prosím o konzultaci postupu mého řešení a případně vysvětlení, jak tento typ příkladu řešit lépe.

Předem díky.

#5 13. 04. 2013 18:36

LukasM
Reputace:   193 

↑ pather:
To je snad v pořádku. Jak to dělat nejefektivněji nevím, já jsem ovšem vyšel z toho že alespoň dva jdou pravdivé, a zkusil jsem tedy nejdřív jestli mohou být pravdivé všechny tři - zjistil jsem, že buď a nebo c není pravda, takže b pravda být musí (maximálně jeden výrok je podle zadání nepravdivý).

Vyzkoušet všechny možnosti je ale jistě možné, jen to trvá déle.

#6 16. 04. 2013 19:04

pather
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Díky.

Zápatí