Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 05. 01. 2008 22:56

Alexei
Zelenáč
Reputace:   

Re: relace

Ano, zrovna jsem na to příšel, na ty reflexivní relace i ten konečný vzorec, ale předběhl ste mě :-)

#27 06. 01. 2008 09:59

pokemon80
Zelenáč
Reputace:   

Jj, moje chyba. Vím co je kombinační číslo. Ale každopádně před tebou smekám klobouk. Díky moc za rady

#28 07. 01. 2008 21:49

JiMi
Zelenáč
Reputace:   

Kondr napsal(a):

@Alexei: reflexivní jsou jen 4 a 8

@pokemon80: Dvě čísla nad sebou v záborkách BEZ zlomkové čáry najsou zlomek, ale kombinační číslo ${n\choose k}=\frac{n!}{k!(n-k)!}$, po dosazení
${n\choose 2}=\frac{n(n-1)}{2}$. Proto ne odmocnina ze dvou, ale 2^0*1=1, což sedí.

Je to asi blbý dotaz ale jeste nepresne nechapu , kde se vzalo to ${n\choose 2}=\frac{n(n-1)}{2}$ ,presneji kde se vzalo to (n nad 2) , vim ze to uz tady bylo napsane , ale mohl by mi to nekdo rozepsat ?

#29 08. 01. 2008 22:13 — Editoval JiMi (08. 01. 2008 22:19)

JiMi
Zelenáč
Reputace:   

jo a ten prvni priklad za a) .. nejak nevim co se mysli tim v relaci je prvni , druha ....

neslo by to nejak takto ??

Pro uspořádanou dvojici x≠y , kde (x,y) je v R , platí ,že v podmnožině množiny A se nesmí nacházet prvky (x,y) a zároveň (y,x). Pro uspořádanou dvojici (x,y), kde (x,y) je v R , platí ,že v podmnožině množiny A se nesmí nacházet prvky (y,x) a pro uspořádanou dvojici (y,x) to platí obráceně. To nás vede ke 3 variantám pro každou dvojici (x,y).

Díky. Celkem to spěchá.

#30 08. 01. 2008 22:42

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Pro prvky x,y z množiny A, pro něž x≠y, platí, že v relaci R se nesmí nacházet prvky (x,y) a zároveň (y,x). Pro takovou dvojici x,y tedy máme tři možnosti:
*(x,y) je v R, (y,x) není v R
*(y,x) je v R, (x,y) není v R
*(x,y) ani (y,x) nejsou v R.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#31 09. 01. 2008 02:45

Onthera
Zelenáč
Reputace:   

Kondr napsal(a):

Uvažujte kolik máme možností pro každou dvojici uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y a pro každou uspořádanou dvojici (x,x).

Tak nastíním a): pro každou z dvojic uspořádaných dvojic (x,y), (y,x), x≠y máme 3 možnosti: v relaci není ani jedna, v relaci je první, v reaci je druhá.
Takových dvojic dvojic je n(n-1)/2.
Pro každou dvojici (x,x) máme jen 2 možnosti: buď tam je, nebo není. Takových dvojic je n.
Vždy můžeme 1 z 2 (resp 3) možností vybrat nezávisle, dle pravidla součinu máme
$3^{\frac{n(n-1)}2}2^n$ možností.

Nechapu jednu jedinou vec a to proc je to zrovna $3^{\frac{n(n-1)}2}$. Chapu proc je tam ${\frac{n(n-1)}2}$  ale proc je to s tou 3??  U te reflexivity chapu ze to bude proste potencni mnozina ale u toho nechapu proc zrovna 3 na(n nad 2).  Vysvetli mi to nekdo? Docela bych to potreboval vede a co nejdrive. DIky moc

#32 09. 01. 2008 17:37 — Editoval Onthera (09. 01. 2008 20:58)

Onthera
Zelenáč
Reputace:   

Vyřešeno, děkuji timto především Kondrovi..

Zápatí