Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám tu úlohu a nevím jak na ni :(
Uloha zní: Drátěný model pravidelného šestibokého hranolu s podstavnou hranou délky a= 8 cm má výšku v= 12 cm.
Mám vypočítat v cm největší možnou přímou vzdálenost dvou vrcholů drátěného hranolu a taky obsah pláště hranolu.

Cau,
pri pocitani obsahu plaste jde o spocitani obsahu sesti obdelniku a dvou pravidelnych sestiuhelniku. Pravidelny sestiuhelnik se sklada ze sesti pravidelnych trojuhelniku. Pokud umis pocitat obsah (pravidelneho) trojuhelniku a obdelniku, znas vse, co potrebujes.
Pri pocitani nejdelsi vzdalenosti vrcholu jde v prvni rade o to si rozmyslet, ktere dva vrcholy jsou nejvzdalenejsi (verim, ze zvladnes, nakreslis-li si obrazek) a pak pomoci Pythagorovy vety spocitat jejich vzdalenost.
ahoj, ted jsem se dostal k tomuto prikladu. neni vubec tezky, jenom mi ta nejdelsi vzdalenost vrcholu vychazi ne 20, ale 18.33. to je prece ta telesova uhlopricka hranolu ne? kdyz si vezmu kvadr, ktery najdu v tomto telese, je to jeho telesova uhlopricka, tak jsem to pocital, ale vychazi mi 18.33. delsi vzdalenost v tom telese prece neni ne? diky za rady
Ahoj, ano, tělesová úhlopříčka, jednou odvěsnou je úhlopříčka podstavy, která je rovna dvojnásobku podstavné hrany (16 cm), druhou odvěsnou je výška hranolu (12 cm) a přeponou je nejdelší vzdálenost dvou vrcholů.