Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám příklad s tímto zadáním:
Posuďte (Použijte test dobré shody), zda je Poissonovo rozdělení s parametrem = 1,2 vhodným modelem pro posouzení počtu poruch určitého výrobního zařízení vždy za 100 hodin jeho provozu. K dispozici máte výsledky ze 150 náhodně vybraných hodinových pozorování.
Chci se jen ujistit - je "test dobré shody" = chí kvadrát test dobré shody? Je to stejné?
Bohužel v zadání nepíšou hodnotu alfy, počítá se to automaticky pro 5 %? Děkuji.
Jsou různé testy dobré shody. Ty nejspíš použiješ test poissonova rozdělení, který se provádí metodou . Zda li hodnota statistika Z(snad máš ve vzorečcích) bude větší rovna
tak zamítneš nul hypotézu že výběr pochazí z poissonova rozdělení. když není alfa daná tak dej těch 0,05
↑ Creatives:
tak jestli tomu dobře rozumím, výsledky jsou níže - mám to dobře? Děkuji
No ono je ten výpočet trochu složitější a s žádným softwarem neumím, který by to vypočetl za mě. A celkově jsem nikdy nepočítal s p-value takže těžko soudit... zda li jsou výsledky správně.
Stránky: 1