Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2013 12:41

gp.vanek
Zelenáč
Škola: ČVUT-FSv
Pozice: Student
Reputace:   

Objem rotačního tělesa

Zdravim, mám příklad vypočtěte objem rotačního tělesa kolem osy y rovinného obrazce ohraničeného křívkami y=2arcsinx  y=$\pi $ , x=0  .. vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=$ \int_{a}^{b}f(x)dx$  abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .. a otázka zní, jak ale zjistím hranice  a,b  abych mohl vypočítat integrál ?

#2 20. 04. 2013 13:03 — Editoval Rumburak (20. 04. 2013 13:04)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Objem rotačního tělesa

Také zdravím.  Když je osou rotace souřadnicová osa y, pak objem počítáme (v elementátních případech)
podle vzorce

$ V =  \pi \int_a^b  x^2(y) \,\mathrm{d}y$ .

V našem případě tedy bude $x(y) = \sin\frac{y}{2}$$b = \pi$$a = 0$  (pomohl mi náčrtek).

vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=$ \int_{a}^{b}f(x)dx$  abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .

Toto (když se to precisněji zformuluje) se používá  až při výpočtu těžiště, ale podle mého existují lepší metody,
jak takovému výpočtu rozumět.

#3 20. 04. 2013 13:19

gp.vanek
Zelenáč
Škola: ČVUT-FSv
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Rumburak:   Pravda, popletl jsem co se dá, děkuju za pomoc, ve vzorcích mě zmátlo pro osu y označení objemu Vx   pro rotaci kolem osy x bude tedy postup podle  $Vy= 2\pi \int_{a}^{b}xf(x)dx $ ??

#4 20. 04. 2013 13:39

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ gp.vanek:

To  $Vy $  má být co ?  Resp. jakou úlohu se tímto snažíš řešit ?

Pokud tě nyní zajímá objem tělesa určeného  toutéž křivkou y=2arcsinx , ale při její rotaci okolo  osy x na jejím úseku (0, 1),
pak tento objem bude $V= \pi \int_{0}^{1} (2\arcsin x)^2\,\mathrm{d}x $ .

Koukni se na to do nějaké literatury, kde je to vysvětleno, a snaž se tomu porozumět.  Řešení úloh pak bude pro Tebe mnohem snazší,
než když se budeš snažit spoléhat jen na mechanickou paměť.

Zápatí