Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mám příklad vypočtěte objem rotačního tělesa kolem osy y rovinného obrazce ohraničeného křívkami y=2arcsinx y=
, x=0 .. vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=
abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .. a otázka zní, jak ale zjistím hranice a,b abych mohl vypočítat integrál ?
Také zdravím. Když je osou rotace souřadnicová osa y, pak objem počítáme (v elementátních případech)
podle vzorce
.
V našem případě tedy bude
,
,
(pomohl mi náčrtek).
vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=
abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .
Toto (když se to precisněji zformuluje) se používá až při výpočtu těžiště, ale podle mého existují lepší metody,
jak takovému výpočtu rozumět.
↑ Rumburak: Pravda, popletl jsem co se dá, děkuju za pomoc, ve vzorcích mě zmátlo pro osu y označení objemu Vx pro rotaci kolem osy x bude tedy postup podle
??
↑ gp.vanek:
To
má být co ? Resp. jakou úlohu se tímto snažíš řešit ?
Pokud tě nyní zajímá objem tělesa určeného toutéž křivkou y=2arcsinx , ale při její rotaci okolo osy x na jejím úseku (0, 1),
pak tento objem bude
.
Koukni se na to do nějaké literatury, kde je to vysvětleno, a snaž se tomu porozumět. Řešení úloh pak bude pro Tebe mnohem snazší,
než když se budeš snažit spoléhat jen na mechanickou paměť.