Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2013 12:41

gp.vanek
Zelenáč
Škola: ČVUT-FSv
Pozice: Student
Reputace:   

Objem rotačního tělesa

Zdravim, mám příklad vypočtěte objem rotačního tělesa kolem osy y rovinného obrazce ohraničeného křívkami y=2arcsinx  y=$\pi $ , x=0  .. vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=$ \int_{a}^{b}f(x)dx$  abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .. a otázka zní, jak ale zjistím hranice  a,b  abych mohl vypočítat integrál ?

#2 20. 04. 2013 13:03 — Editoval Rumburak (20. 04. 2013 13:04)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Objem rotačního tělesa

Také zdravím.  Když je osou rotace souřadnicová osa y, pak objem počítáme (v elementátních případech)
podle vzorce

$ V =  \pi \int_a^b  x^2(y) \,\mathrm{d}y$ .

V našem případě tedy bude $x(y) = \sin\frac{y}{2}$$b = \pi$$a = 0$  (pomohl mi náčrtek).

vím že si musím nejprve vypočítat statické momenty křivočerého lichoběžníka (Sx) dále m=$ \int_{a}^{b}f(x)dx$  abych dostal Sx/m což je y-ová souřadnice tělesa .

Toto (když se to precisněji zformuluje) se používá  až při výpočtu těžiště, ale podle mého existují lepší metody,
jak takovému výpočtu rozumět.

#3 20. 04. 2013 13:19

gp.vanek
Zelenáč
Škola: ČVUT-FSv
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Rumburak:   Pravda, popletl jsem co se dá, děkuju za pomoc, ve vzorcích mě zmátlo pro osu y označení objemu Vx   pro rotaci kolem osy x bude tedy postup podle  $Vy= 2\pi \int_{a}^{b}xf(x)dx $ ??

#4 20. 04. 2013 13:39

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ gp.vanek:

To  $Vy $  má být co ?  Resp. jakou úlohu se tímto snažíš řešit ?

Pokud tě nyní zajímá objem tělesa určeného  toutéž křivkou y=2arcsinx , ale při její rotaci okolo  osy x na jejím úseku (0, 1),
pak tento objem bude $V= \pi \int_{0}^{1} (2\arcsin x)^2\,\mathrm{d}x $ .

Koukni se na to do nějaké literatury, kde je to vysvětleno, a snaž se tomu porozumět.  Řešení úloh pak bude pro Tebe mnohem snazší,
než když se budeš snažit spoléhat jen na mechanickou paměť.

Zápatí