Dobrý den, prosím o pomoc s těmito příklady, učíms e na přijimačky a toto je jediné, s čím si nejsem jsitá.
Zahradní bazén má tvar válce s kruhovou podstavou o průměru 6m a výškou 1,2 m. Vypočti, jaký průměr podstavy musí mít bazén o stejné výšce, ale čtyřnásobném objemu (zaokrouhlete na 2 desetinná místa). Kolik litrů vody se vejde do obou bazénu?
Do nádrže tvaru kvádru, jejiž dno má rozměry 9m a 15m bylo napuštěno 1080hl vody. Tíms e naplnilo 40% objemu, Vypočti hloubku nádrže. ( tady si spočítám 100%,ale pak nevím, jakd ál?)
Děkuji moc všem. :)
Ahoj↑ lilysweet:.
Tak napiš svůj postup :)
PS : jestli si nejsi jistá pouze u tohoto příkladu, mohu ti napsat můžu ti napsat trochu obtížnější ;)
↑ lilysweet:
Ten druhý příklad bych počítal takto : 

když je výška 8 dm, a je to 40% objemu, kolik je 100% objemu?
E: měl jsem tam překlep

↑ lilysweet:
Ahoj, nechci se míchat do tématu, ale udělala si někde chybu jelikož, pokud je 40%.....8 tak 100% musí být přece víc než 8, konkrétněji 8*2,5, jelikož se připravuješ na přijímačky, stejně jako já, tak ti osobně doporučuji, zkusit řešit trochu logicky a né pouze mechanismem.
↑ lilysweet:
Můžeš se podívat na zadání toho příkladu? Tam se totiž o žádné zahradě ani cestách nepíše...
omlouvám se, já sjem napsala špatné zadání..
má to být ? kolik písku je třeba na vysypání 1,5metru široké cesty kolem obdelníkového záhonu o rozmerech 8 a 14 metru, je li vsrtva 6 cm vysoká.
ještě jednou se omlouvám, počítám toho více
↑ lilysweet:
Jestli to dobře chápu, ta cesta má být okolo obdélníkového záhonu = 
Dopočítat to určitě zvládneš...
E: Na poslední chvíli toho moc nedoženeš, akorát budeš ve stresu.