Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2013 17:09 — Editoval Hawkey (21. 04. 2013 17:17)

Hawkey
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Průběh fce

Ahoj,
pustil jsem se do počítání/řešení 4. příkladů na průběh funkce. mám všechny kroky, a myslím si že správně (aspoň podle Maw...), ale nedokážu u nich určit limity nespojitosti (v krajních bodech) a asymptoty. Teorii mám před sebou, ale ve cvikách jsme toho moc nespočítali, takže praxe vázne.  Tekže jsem Vás chtěl poprosit, jestli by mi mohl někdo pomoci to dořešit. jedná se jen o tyto kroky. Děkuji

#2 21. 04. 2013 17:26

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Reputace:   22 
Web

Re: Průběh fce

↑ Hawkey:

Ahoj, myslím, že všichni rádi pomůžeme, ale asi to chce ty kroky napsat. :)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 21. 04. 2013 17:50

Hawkey
Zelenáč
Reputace:   

no jak píšu výše, jsou to limity v krajních bodech/ nespojitosti a asymptoty u 1. $x^{2}e^{-x}$   2. $xe^{-x^{2}}$ 3. $9\frac{x+1}{x^{6}}$ 4.$(1-x^{2})^{2}$

všechno až na ty limity a asymptoty mám. :)

#4 21. 04. 2013 23:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Hawkey:

Zdravím,

to jsou nakonec 4 funkce. Z toho ovšem jen funkce $f(x)=9\frac{x+1}{x^{6}}$ má bod nespojitosti x=0, ve kterém (zprava a zleva) budeš vyšetřovat existenci svislé asymptoty - bez směrnice (pomoci limity zpráva a zleva).

Jinak u této a u všech ostatních jsou limity funkce pro x k +/- nekonečnu a přichází v úvahu také sestavení rovnic asymptot se směrnici - dle definice.

Zde jsou videa, tam jsou nástroje pro kontrolu. Zkus, prosím, sestavit komplet pro jednu funkci, pokud potřebuješ překontrolovat i postup. Děkuji.

Zápatí