Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
pustil jsem se do počítání/řešení 4. příkladů na průběh funkce. mám všechny kroky, a myslím si že správně (aspoň podle Maw...), ale nedokážu u nich určit limity nespojitosti (v krajních bodech) a asymptoty. Teorii mám před sebou, ale ve cvikách jsme toho moc nespočítali, takže praxe vázne. Tekže jsem Vás chtěl poprosit, jestli by mi mohl někdo pomoci to dořešit. jedná se jen o tyto kroky. Děkuji
↑ Hawkey:
Zdravím,
to jsou nakonec 4 funkce. Z toho ovšem jen funkce má bod nespojitosti x=0, ve kterém (zprava a zleva) budeš vyšetřovat existenci svislé asymptoty - bez směrnice (pomoci limity zpráva a zleva).
Jinak u této a u všech ostatních jsou limity funkce pro x k +/- nekonečnu a přichází v úvahu také sestavení rovnic asymptot se směrnici - dle definice.
Zde jsou videa, tam jsou nástroje pro kontrolu. Zkus, prosím, sestavit komplet pro jednu funkci, pokud potřebuješ překontrolovat i postup. Děkuji.