Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2013 13:09 — Editoval hrubon (23. 04. 2013 13:17)

hrubon
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: student - Bc.
Reputace:   

Počet způsobů spojení dvou partit grafu

Zdravím,
potřebuji spočítat počet způsobů rozmístění k hran do bipartitního grafu o partitách m, n (kde m, n jsou počty vrcholů v jednotlivých partitách). Takže vstup je m, n a k a já potřebuji ten počet způsobů. Vítaná by byla rekurentní forma dle k (možná jednodušší na odvození). Ale moc fajn bude i uzavřený tvar. Už si s tím lámu hlavu pár hodin, vítaná je každá rada. Díky moc!

Pozadí problému:
máme za úkol vypočítat počet bipartitních grafů na v vrcholech. Mám ideu, jak na příklad jít, ale ne a ne ji dotáhnout... Je v-1 způsobů jak zvolit dvě partity. Takže suma přes nějaké i od 1 do v-1 a v ní se mi bude symetricky měnit m := i a n := v - i. V téhle sumě ještě jedna  suma od 1 do m*n a v ní mám problém

#2 23. 04. 2013 15:18

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Počet způsobů spojení dvou partit grafu

↑ hrubon:

Ahoj,

A to jako ty grafy pocitas "az na isomorfismus"? (To reaguju ja to "je v-1 zpusobu, jak urcit dve partity")

Nicmene, at uz tak ci onak, takovy pristup bude potreba nejak vylepsit - hrozi ti, ze nektere grafy budes pocitat vicekrat - treba prazdny graf (tj vrcholy bez hran)  je bipartitni, ale partity si muzes zvolit vice zpusoby.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 23. 04. 2013 17:24

hrubon
Zelenáč
Reputace:   

↑ OiBobik:

To v zadání specifikováno není. Takže předpokládejme, že počítáme i navzájem izomorfní grafy. n-1 způsobů jsem napsal proto, že když si seřadím n vrcholů do řady vedle sebe, tak je přesně n-1 zpsobů, jak mezi ně vtěsnat "zarážku" a rozdělit je na dvě neprázdné skuipny. (Pokud by jedna ze skupin byla prázdná, nejednalo by se o bipartitní graf, pokud se nepletu - možná se pletu).

Prázdný graf přeci zrovna budu počítat jen jednou, ne? Prázdných grafů je tam přesně v-1, takže stačí, aby mi ta vnitřní suma vždycky vyhodila pro svůj první (nebo tedy nultý) člen číslo jedna. No a samozřejmě záleží na tom, co bude uvnitř té sumy - a na to se právě neúspěšně snažím přijít.

Na to už jsem také narazil, abych nepočítal něco dvakrát... A s tím mám právě problém. Pro jednu hranu je to m*n způsobů. Takže např pro graf m=3, n=2 je a1=6 no a a2 pak něco jako:
(mn-1)+(mn-2)+(mn-3)+(mn-4)+(mn-5)+(mn-6)
a3:
(mn-2)+2(mn-3)+3(mn-4)+4(mn-5)+(mn-6)
Ale opravdu nevím, jestli to je správně a kam se ta rekurze dere. Čekal jsem, že to z toho vyleze, ale ono se tomu nějak nechce... Ty výrazy výše jsem odvodil z horlivého kreslení grafů, kde jsem si zkoušel vždycky pár hran zafixovat a ostatní různě permutovat a dělat to nějak "systematicky", abych na nic nezapomněl, ale ani nic nezopakoval, což je opravdu dost neprofi přístup a člověk nemá moc jistotu, proto píšu sem. Díky!

#4 23. 04. 2013 18:24 — Editoval OiBobik (23. 04. 2013 19:01)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ hrubon:

Ahoj,
Tak trochu jinak:
0) ocislujme vrcholy, na kterych se pohybujeme, cisly 1, ..., n.

1) kdyz mas zafixovane dve parttity A a B (tj $A\cup B= \{1 \dots n\}, A\cap B =\emptyset, |A|=k, |B|=n-k$), pak kazdy bipartitni graf s temito dvema partitami jednoznacne urcis vyctem jeho hran. Pricemz povolene hrany jsou prave vsechny hrany, ktee maji jeden vrchol v A a druhy v B. Tech je zrejme $k(n-k)$ a libovolna podmnzina techto hran urcuje prave jeden bip. Graf s partitami A a B. Je jich tedy $2^{k(n-k)}$. Kdybys do toho chtel zapojit jeste ten fixni pocet hran, dejme tomu m, bude to zkratka prislusne komb. Cislo, tedy ${k(n-k) \choose m}$.

No a ted ten hacek: takto jsme sice hezky spocitali pro fixni partity pocet bip. Grafu, ale nemuzeme to jen tak secist pres vsechny volby mnozin A a B. Pokud totiz napriklad G bude graf s jednou hranou {1,4},, tak bude bipartitni pro spoustu ruznych voleb partit. Takze bychom tentyz graf zapocitali napr pro volby

A={1}, B={2, ... n}
A={2}, B={1,3,4, ... n}
A={1,2}, B={3,4, ... n}

Apod. Takze to chce bud nejak chytre priradit jednotlivym zpusobum volby partit jen nektere z tech bip. Grafu (tak, aby to bylo disjunktni pro ruzne volby partit a zaroven nejak rozumne upocitatelne), anebo tu myslenku rozclenovat to podle partit opustit uplne a zkusit to nejak jinak. At uz tak ci onak, myslim, ze to povede na nejakou formu principu inkluze a exkluze.

Jo a pozn: kdyz ti nejde o pocet az na isomorfismus ale jen o pocet, tj zalezi t na jmenech vrcholu, pak je pocet partit vic, nez n-1 ... a sice $2^{n-1}-1$.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#5 23. 04. 2013 19:28

hrubon
Zelenáč
Reputace:   

↑ OiBobik:
Díky moc, úžasný! zkusím to nějak dorazit. :D

Zápatí