Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2013 13:02 — Editoval Borek22 (25. 04. 2013 14:16)

Borek22
Reputace:   

Maxwellovy rovnice

Zdravím, prosil bych o nastínění, jak řešit následující příklad:

Dlouhý přímý stříbrný vodič má rezistivitu $1,62 \cdot 10^{-8}  \Omega \cdot m^{2}$ a příčný průřez $5,00mm^{2}$. Proud je v průřezu vodiče stejnoměrně rozložen a při velikosti 100A se mění rychlostí 2 000A/s .

(a) Jak velká je intenzita (homogenního) elektrického pole ve vodiči, je-li proud protékající vodičem 100 A?
(b) Jak velký je Maxwellův proud ve vodiči ve stejném okamžiku?
(c) Vypočtěte poměr velikosti magnetické indukce pole vyvolaného Maxwellovým proudem k velikosti magnetické indukce pole vytvořeného vodivým proudem ve vzdálenosti r od vodiče? Permitivitu stříbra můžeme položit rovnu ε0.

Jak počítat b a c vzdáleně tuším, nicméně jsem ztracen u a).

Mohu si vyjádřit odpor z rovnice $\varrho={RS}$, ale k čemu mi to vůbec bude? Jakou tu má rezistivita vůbec roli, když 100A už máme zadáno?

A pro tu intenzitu elektrického pole, bude stačit když použiji vzorec $Q = \frac{I}{t}$, a spočtu hustotu náboje $\tau = \frac{Q}{S}$, kterou následně dosadím do Gaussova zákona elektrostatiky? $E=\frac{\tau }{\varepsilon _{0}2\pi r}$? Nevím ale co je myšleno elektrickým polem ve vodiči. Mám položit r = $\sqrt{\frac{5}{\pi }}$ mm nebo zintegrovat $E=\int_{0}^{\sqrt{\frac{5}{\pi }}}\frac{\tau }{\varepsilon _{0}2\pi r} dr$?

Předem díky za odpověď.

Zápatí