Střecha věže kuželovitého tvaru je 9m vysoká s průměrem 5m. Vypočítejte,kolik měděného plechu bude třeba na její pokrytí, počítá-li se s 10% švy i odpad ? Jakou hmotnost bude mít tento plech, když hustota mědi je 8900 kg/m³ a tl. plechu je 0,3cm. Pokoušel jsem se to vypočítat, ale vždycky jsem skončil s tím, že vůbec nevím vzorce... Prosím pošlete na email : fisa01pro@centrum.cz . Díky !
Zdravím,
ale vždycky jsem skončil s tím, že vůbec nevím vzorce..
dá se říci, že jsi na dobré cestě - již víš, že je potřeba vzorce. Jaké vzorce je tedy potřeba dohledat? Obrázek k úloze máš? Děkuji.
↑ fisa01pro:
výšku kuželu máš v zadání, ale potřebuješ výpočet s-délky boční stěny. Je jasné proč?
obrázek nemám
↑ fisa01pro:
poštu nám za chvilku zavřou, tak to už nestihnu poslat :-). Zkus se dívat na obrázek střechy a na zadání - co znamená "kolik měděného plechu bude třeba na její pokrytí"? Na co se nás ptají? Děkuji.
↑ jelena:
No, víš email se posílá přes počítač, nemusíš kvůli tomu na poštu. Tohle ti možná pomůže http://jnp.zive.cz/jak-poslat-e-mail-spravne-video .
Na tohle forum jsem napsal, protože to potřebuju vyřešit a ne, proto aby mi tu někdo posílal po částech a to co ty tu píšeš mi teď vážně moc nepomůže... Máš přes 20k příspěvků, lepší by bylo kdyby těch příspěvků bylo 5k, ale užitečných.
↑ fisa01pro:
Pokud nevíš vzorce, tohle ti možná pomůže Strejda Google. Od něj dostaneš odpověď: Kužel
↑ fisa01pro:
:-) tento vysoce kvalitní lesklý email se posílá přes počítač? To jsou mi novinky techniky. A ano, snad 5 užitečných příspěvků bych možná našla.
Vážně - kompletní řešení úlohy od někoho jiného nepomůže ani někomu jinému (protože ten to umí), ani Tobě, protože se to nenaučíš. Pokud máš zájem - dívej se na obrázek střechy na věžičce, co jsem poslala, a uvažuj nad tím, zda pro výpočet "kolik měděného plechu bude třeba na její pokrytí" budeme počítat povrch kuželu nebo jeho objem.
↑ rleg: děkuji, to jsem také kolegovi nabídla ve 4. příspěvku. Zdravím :-)
↑ fisa01pro:
děkuji, pěkné. jen drobnosti:
a) v zadání je průměr 5 m, tedy poloměr (do vzorce S_pl) 
b) tloušťku plechu také převedu do metrů (
).
potom je všechno v pořádku až na výpočet objemu plechu.
Použil jsi vzorec na výpočet objemu kuželu - tak bys vypočítal objem mědi, pokud by celá střecha (i vnitřní prostor) byla z měděného kusu. Tak nemáme, máme pouze tenký plech. Plech rozbalíme a položíme za zem. Pokrývá určitou plochu - tu jsme vypočetli
a na výšku je h=0,003 m. Objem takového tělesa je obdobný výpočtu objemu hranolu s nepravidelným tvarem podstavy, tedy
. Označila jsem výšku plechu za
aby se nepletla s výškou střechy
. Podstavu u nás tvoří rozbalený plášť kuželu (kruhová výseč), kterou už nemusíme počítat, jelikož je to
.
Je všemu rozumět a podaří se opravit tento kousek výpočtu? Závěr výpočtu (hmotnost) je v pořádku, jen bude třeba opravit hodnoty a přepočíst výsledek. Jinak číselné výpočty jsem nekontrolovala, protože je třeba opravovat čísla (r, V).