Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
U té úlohy s těmi rychlostmi je asi nejtěžší sestavit si tu druhou rovnici, a vědět že vyjadřujeme ten úsek 8 km o který ujede to
rychlejší auto více.To jest : (v + 12)*t - vt = 8 ................... podle Jeleny (x + 12)*t - xt = 8
a pak dalším řešením výraz "vt" vypadne a tomu já říkám : ",že se zbavím toho co mi překáží.">> to asi není matematické
Pro Měsíček : doporučuji si nakreslit ty grafy ( obrázek).Pak se taková úloha řeší lépe. :-) Ivana
Snažil jsem se vypočítat ten příklad co jsi mi napsala :
1/Kamoin jede po dálnici z Prahy do Bratislavy rychlostí 72km/h.Když je od Prahy vzdálen 54 km vyjíždí za ním os.auto,které je- de rovněž do Bratislavy a jehož rychlost je 90km/h.Kdy a kde dohoní os.auto kamion. / 3h ; 270km/
a řešil jsem to takhle :
--------------------------
s v t
K s 72 t
O s-54 90 t
t = s/v
72 * s = 90 * (s -54)
72s = 90s - 4860
72s - 90s = - 4860
- 18s = 4860
s = 270
= 270 Km
t = s/v
270 / 72 = 3,75
= 3, 75 hod ..
sice oficiální výsledky co jsi uvedla byly 3 hodiny, no nevím jestli jsem udělal někde chybu :-) kdyžtak mě oprav
Měsíček napsal(a):
Snažil jsem se vypočítat ten příklad co jsi mi napsala :
1/Kamoin jede po dálnici z Prahy do Bratislavy rychlostí 72km/h.Když je od Prahy vzdálen 54 km vyjíždí za ním os.auto,které je- de rovněž do Bratislavy a jehož rychlost je 90km/h.Kdy a kde dohoní os.auto kamion. / 3h ; 270km/
a řešil jsem to takhle :
s v t
K s 72 t
O s-54 90 t
t = s/v
72 * s = 90 * (s -54)
myslenku mas spravnou, ale uvazuj - v okamziku, kdy vyjizdi rychlesi, tak ma pred sebou celo drahu s, ten pomalejsi ted pojede uz jen (s-54)
vzorecek pro t je OK, ted to je spravne napsat:
cas pomalejsiho (od okamziku, co uz ujel 54 km) = casu rychlejsiho (od vyjezdu)
s/90 = (s-54)/72 - odstranenim zlomku dostanu to, co mas ty
72 * s = 90 * (s -54)
a drahu s = 270 km
ted tuto drahu dosadim do s/90 = 270/90 = 3 hodiny
To, co jsi vypocital. je doba, po kterou pojede pomalejsi a je to o 45 min vice (54/72 = 3/4 hodiny)
Jelena : njn .. já moc nepřemýšlím, jenže jak začít přemýšlet :-)) ?
Zkoušel jsem ještě tenhle a taky vyšel jaksi divně :
3/ V 6 hod.40 min. vyplul parník z přístavu rychlostí 12 km/h.Přesně v 10 h za ním vyplul člun rychlostí 42 km/h.V kolik dohoní člun parník? / v 11h 20 min/
----------------------------------
s v t
----------------------------------
P s1 12 t1
Č s1 42 t1-3,4
-----------------------------------
12 * t = 42 * (t - 3,4)
12t = 42t - 142,8
-30t = - 142,8
t = 4,76 h
= 4 hodiny a 45 minut
+ 6 hodin a 40 minut
10 hodin a 85 minut
= 11 hodin a 25 minut
-----------------------------------
mohla by jsi mi ukázat jak by měl být správný postup ? (nejvíc mi pomáhá ta tabulka)
Ta tabulka je uplne spravna, zcela schvaluji, dosel jsi k situaci s1 = s2, take moc dobre.
Jedine, co je potreba upravit jsou hodiny - od 6 hod. 40 min do 10 hod. je doba 3 hodiny a 20 min, 1
coz je 3 hod a 20/60 hod. = 3 ---- hodiny.
3
Jinak je videt, ze premyslet umis, tak pokracuj :-)
http://cihak.webz.cz/slovni_ulohy.htm Beloun byl sice sproste opsan, bez udani zdroje. Ale i tak poctivemu autorovi dekujeme, najed si na ulohy o pohybu a dej se do toho.
Ahoj, potřebovala bych pomoct se sestavením rovnice k této slovní úloze....
Firma dodala na předvánoční trh 1500 výrobků v 1. nebo 2. jakosti. Obě jakosti se liší počtem poruch - v 1. jakosti se vyskytuje porucha u 0,5% výrobků, ve 2. jakosti u 0,8% výrobků. Všechny zmetky byly reklamovány. Celkem to bylo 0,6% výrobků dodaných na trh. Kolik výrobků 1. jakosti a kolik výrobků 2. jakosti dodala firma na trh?
Je to úloha o směsích a jde o soustavu dvou rovnic,kde x je počet výrobkú 1.jakosti
y je počet výrobků 2.jakosti
1. rovnice je................. x + y = 1500
2. rovnice je.................0,5x + 0,8y = 0,6*1500
z 1.rovnice .................. x = 1500- y toto dosadíme do druhé rovnice : 0,5 (1500-y) + 0,8y = 900
vyřešíš ....y a dopočítáš x (y = 500; x = 1000) pak z x určíš 0,5% vadných ( 5)
y určíš 0,8% vadných ( 4)
Ahoj.Prosím potřebovala bych poradit s jednou úlohou. Můžem to vyřešit je za pomocí rovnice. Ne logicky. To už mám. Pomůže te mi prosím? Tady je úlohy: ve dvouciferném čísle je součet obou číslic 7. Vyměníme- li v něm číslice dostaneme o 27 větší, než to původní. Určete původní číslo.
Určený ho mám, ale nedokážu to dát do rovnice. prosím pomozte mi =o))) děkuju
@anet: oznacme cislici na pozici desitek x a cislici na pozici jednotek y, mame tedy cislo xy. vime, ze plati . dale take ze zadani vime, ze plati
. tim jsme dostali dve rovnice pro dve nezname x, y, ktere staci pouze vyresit.
reseni je
Aby bylo jasné, že se jedná o dvouciferné číslo. Kdyby byla úloha na trojciferné číslo, zřejmě by tam bylo 100x+10y+z ... Aby prostě bylo jasné, že to jsou řády. Třeba to číslo 25 .. To x je tady ta 2, ale aby to nebylo jako číslo 2, tak se dá * 10 a pak je to 20, což tady platí, no a y je jen 5.
↑ ttopi:: a může se tam dosadit i jiný 2ciferné číslo než 10? Já v tom chci mít jasno =oD vím, že vypadám jak debil. A má ta úloha třeba i jiný řešení? A pokud ne, jak se tam vypočítá x a y? prosím pěkně. Chtěla bych ji pochopit a přitom je určitě tak jednoduchá =oD. Fakt promiň, že otravuju =o))) mocinky díky =o)))
Ahojky,mám jednu úlohu,počítala jsem to,ale pořád mi tam něco nesedí,tak prosím o pomoc..
Autobus vyjel z A do B v 6 hodin ráno, o 2 hodiny 40 minut později za ním vyjelo osobní auto. Obě vozidla dorazila do B vzdáleného od A 160 km současně. Určete rychlost obou vozidel, jestliže rychlost auta byla dvakrát větší než rychlost autobusu.
Díky.. :)
Ahoj,
pomůže mi prosím někdo s následujícími příklady:
1)Cyklista vyjel z města rychlostí 18km/h. Za 1h30min.vyjel za ním automobil a dohonil cykl.za 50min.Jak rychle jel automobil?
2)V 7hodin vyšel chodec rychlostí 5km/h. V 10hodin za ním vyjel cyklista rychlostí 48km/h. Kdy a po kolika km ho dohoní?
(kdyby jeli proti sobě, nemám s tím problém,ale za sebou,na to nemůžu přijít)
Předem dík
↑ Lucík:
1.
cas kola je 1,5 hodiny + (50/60) hodiny - jelikoz kolo jelo po celou dobu, co auto stalo a k tomu jeste tu dobu, co jelo auto, cas auta je 50/60 hodiny
- jeli stejnou cestu, s1 = s2
(1,5 + 5/6) * 18 = 5/6 * x x - rychlost auta.
↑ Lucík:
chodec sel o 3 hodiny dele, nez kolo,
cas kola x,
cas chodce x+3
Sli stejnou cestu: s1 = s2
5(x+3) = 48 * x to kolo ma ovsem nejakou silenou rychlost, ale nejsem odbornik :-)
Zvladnes to dal?
Hodne zdaru.