Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ jelena:
jo jo, dík moc, ja to pocitala podle příkladu měsíčka s tim parníkem a člunem,tj.:
5t = 48(t - 3)
t = 3/15/43(silenej zlomek) a za tu dobu by ten cyklista ujel cca 160km(ta rychlost je fakt silena:-), což ten chodec ujít nemohl.
Podle tve rovnicemi to vychazi 2h52min. to ten cyklista ujede 138km, ale ten chodec za celk.cas 5h52min.ujde jen cca 30km - kde je chyba? A vůbec - jakto, že to nevychází stejně?
↑ Lucík:
5t = 48(t - 3) - tato rovnice je take v naprostem poradku, pokud cas chodce je t, pak cas kola je t-3. Zalezi jen, ktery cas se byvere za neznamou. Muzeme vybrat jak jeden, tak druhy
5t = 48t-144
-43 t = 144
t = 144/43 coz je sice nepekny vysledek na pohled (cca 3 hodin - velmi hruby odhad)., ale z matematickeho hlediska je v poradku.
Cas chodce je 3 hodiny a 15/43 minut, cas kola je pouze 15/43 min.
Dle me rovnice je to stejne nejdriv se vypocita cas kola je to 15/43 a pak cas chodce 3 + 15/43.
OK?
↑ Lucík:
projdi si v klidu ulohy na pohyb - je jich tady spousta + zdravy selsky rozum :-) To bude v poradku. Hodne zdaru :-)
↑↑ Lucík:↑↑ jelena: Zdravím vás obě , mohu se k vám přidat ?
↑↑ Lucík:
1. Když je úloha o tom , že auta jedou za sebou , pak se jejich dráhy sobě rovnají . A jde o správné vyjádření jejich časů . viz náčrtek ..
2. Když jedou auta proti sobě , pak se součet jejich ujetých drah rovná vzdálenosti míst odkud ta auta vyjíždějí .
↑ Ivana:
Když jedou proti sobě, nemám s tím problém, ale za sebou,to je děs! Vůbec úlohy o pohybu jsou můj kámen úrazu a vlastně jsem je nikdy nechápala, (ikdyž slov.úloh na rovnice mi jdou a je to vlastně obdobný princip). Tohle jsou bomba stránky:-)
↑ Ivana:
Ivano, zdravim moc :-)
Ulohy na pohyb jsou des :-) a dennodenne kazdy podnikne tolik cest - proti sobe, za sebou, a jeden druheho dohoni - premyslim, zda znam jeste nekoho, nez tebe a sebe, kdo v techto ulohach ma zalibeni. Hlaste se, prosim, nebo budu si myslet "ach, jo" :-)
↑ Lucík: dekujeme za pochvalu - nevim, zda bomby, ale granaty urcite :-)
↑ jelena:Taky zdravím ještě jednou . S těmi úlohami je to tak , já měla dobré matikáře na ZŠ. Dodnes z jejich entuziasmu (nadšení)
žiji a stále více si uvědomuji , jak je základní škola pro další studium důležitá . Snad ještě více než učivo , to jsou kantoři ve školách.
Jo " stavební kámen je stavební kámen" . Přeji hezký nedělní večer . :-)
Ahoj, potřebovala bych poradit s těmito dvěmi slovními úlohami. Mají se vyřešit do rovnice.
1. Maminka koupila Mirkovi flanelovou košili a Tomášovi polyesterovou. ,, Tři čtvrtiny jejich celkového počtu a ještě tři čtvrtiny jednoho štětce." Dělal si Martin z Petra legraci? Zkuste to rozluštit.
2. Obvod trojúhelníku je 3,3 dm. Jedna jeho strana je třikrát delší než druhá strana a o 2 cm delší než třetí strana trojúhelníku. Určete délky stran trojúhelníku. ( Udělejte si náčrtek )
Snad to nevrtám:
Add 2)
Trojúhelník ABC:
O = 3,3 dm = 33 cm
Označme si strany trojúhelníku např. a, b, c.
Ze zadání vím, že:
a = 3b = c+2 = ?
[jedna strana, např. a, je třikrát delší než druhá strana, např. b. A současně je tato strana (a) o dva centimetry delší, jak strana c]
b = ?
c = a-2
[strana a má být o dva centimetry delší, jak třetí strana trojúhelníku, tj. naše c - nebo-li strana c má být o dva centimetry kratší, jak strana a]
Obvod trojúhelníku spočítáme jednoduše součtem tří stran, tzn:
O = a + b + c
33 = a + b + c
Vyjádříme si pomocí strany a stranu b i stranu c, tzn:
b = a/3
c = a-2
Dosadíme:
33 = a + (a/3) + (a-2) => a = 15
Dosadíme a do vyjádření b a c, tj:
b = a/3 = 15/3 => b = 5
c = a-2 = 15-2 => c = 13
Šlo by to takhle? Možná jsem se někde upsal z nepozornosti v zadání...
Maminka koupila Mirkovi flanelovou košili a Tomášovi polyesterovou. Zaplatila celkem 400 Kč. Tomášova košile byla o polovinu dražší než Mirkova. Kolik Kč stála každá košile?
Všem za ty předešlé úlohy i za tuto děkuji...
potřebovala bych pomoct
jedou 2 auta proti sobe, jedno z Prahy a 2. z Olomouce. To z prahy jede rychlosti 68km/h a to z olomouce 80 km/h. Otazka: Za jak dlouho se potkali? Na kterem km se potkali? Jo a jeste, ta trasa je dlouha 257 km. dik
↑ lililala:
Stačí si nakreslit obrázek a uvědomit si, co mají při setkání auta společného.
Společný mají čas, protože odstartovali ve stejný moment a za x hodin se setkali.
Dále víme, že s1+s2=257
s1=v1t
s2=v2t
dosadím...
v1t+v2t=257
68t+80t=257
148t=257
t=257/148.
To je čas, za který se potkali. Pokud chceme vědět, na kterém km se potkali, tedy kolik oba ujeli km, stačí do obou drah, tedy do s1 i do s2 dosadit čas.
Když dosadím do s1, dostanu vzdálenost od místa, odkud vyjelo auto 1, tedy z Prahy
Po dosazení do s2 dostaneme vzdálenost od Olomouce.
Přitom součet obou vzdáleností musí být opět roven 257km jak je řečeno, tím se provede jednoduchá kontrola.
↑ lililala:
To mi zní jakože bereš výsledek, ale moc nevíš co jsem psal, nebo se pletu? Pokud není cokoliv jasné, klidně maličkost, okamžitě se ptej, než bude pozdě :-)
prosím pomoc
auto jelo z města a do b 4 hod.při zpáteční cestě jelo auto o 15km/km rychleji a tak zpáteční cesta trvala o 48 min meně než tam .urči vzdálenost a a b
a tohle
vlak dlouhý 95 m jede přes most rychlostí 45km/h.od okamžiku kdy vjede lokomotiva na most do doby,kdy most opouští poslední vagon,uplyne 12 sekund.jak dlouhy je most
ahoj prosím pomohl by mi někdo s tímhle příkladem?????
V 6:45 vyjelo z továrny nákladní auto s objemným nákladem s průměrnou rychlostí 32km/h . V 7:30 za ním vyjelo osobní auto . Určete ,jakou průměrnou rychlostí musí jet,aby dohnalo nákladní auto 72km od továrny???
↑ MC chvostr CZ:
Nakladní auto jedoucí rychlostí 32 km/h ujede vzdálenost 72 km ta čas:
Osobní auto ujelo 72 km za čas o 3/4 hodiny kratší (vyjelo o 3/4 hodiny později než NA)
Jeho čas bude
Rychlost osobního auta potom:
Rychlost osobního auta byla 48 km/h.
prosim vas pomuzete mi to vyresit
Domorodci se casto plaví na sousední ostrov za ucelem smeny zbozi.Cestou tam vyuzivaji sily morskeho proudu a pluji prumernou rychlosti 15km/h.na zpatecni ceste je tentyz proud brzdí a proto pluji prumernou rychlostí 10km/h. urcete vzdalenost ostrovu, vite-li ze domorodci stravi na mori pri plavbe tam i zpet celkem 11hodin 15minut