Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 05. 2013 11:57

karla54
Reputace:   

odchylka přímek

Ahoj,
může mi někdo pomoci s příkladem?
Přímka q s normálovým vektorem \vec{n_{q}} = (2,-1)
leží v jedné rovině s přímkou p danou prametrickým vyjádřením
x= 3 -2t
y = t,  t \in R

jaká je odchylka přímek p,q

díky moc Kája

• (téma jako vyřešené označil(a) hradecek)

#2 01. 05. 2013 11:59

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: odchylka přímek

↑ karla54:
Vedela by si spočítať odchýlku dvoch vektorov?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#3 01. 05. 2013 12:54

karla54
Reputace:   

↑ hradecek:
Ahoj,
nevím co tím přesně myslíš?
Kája

#4 01. 05. 2013 13:41 — Editoval hradecek (01. 05. 2013 13:42)

hradecek
Web

↑ karla54:
Mal to byť menší hint (:

Keď viem uhol medzi smerovými vektormi priamok viem aj uhol medzi priamkami...
Máš normálový vektor priamky $q$ a zo zadania druhej prianky vieš získať druhý vektor-smerový. Obrázok určite pomôže...
No a na uhol dvoch vektorov je pekne zapamätovateľný vozrec(viz. geometrickú interpretáciu skalárneho súčinu)...

Ten vzorec sa dá jednoducho odvodiť...takže by to išlo aj bez...ale myslím, že ten vzorec sa oplatí si zapamätať do budúcna...

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#5 01. 05. 2013 16:04

karla54
Reputace:   

↑ hradecek:
Díky,
zítra maturuji, tak drž palce
Kája

#6 01. 05. 2013 16:54

hradecek
Web

↑ karla54:
Aha :)))...v tom prípade, veľa šťaštia, veľa veľa :)

Zápatí