Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2013 15:24 — Editoval kryštof (06. 05. 2013 16:26)

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

astronomie- vztah absolutní magnituda- zářivý výkon

Ahoj, je tu někdo, kdo by mi mohl říct, jestli je tohle odvozeno správně ( vycházel jsem z Pogsonovy rovnice, Mh=absolutní magnituda hvězdy, Ms absolutní magnituda Slunce, jh=jasnost hvězdy, js=jasnost Slunce, L jejich zářivé výkony (jasnost j=L/(4*pi*r^2))
$M_{h}-M_{s}=2,5\log{\frac{j_{s}}{j_{h}}}=2,5\log_{}\frac{L_{s}}{L_{h}}\Rightarrow L_{h}=L_{s}\cdot 10^{\frac{M_{s}-M_{h}}{2,5}}$
Díky za jakoukoli pomoc, potřebuju to na seminární práci.

#2 08. 05. 2013 07:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: astronomie- vztah absolutní magnituda- zářivý výkon

Zdravím,

pokud je ještě aktuální, potom jsi ve vztahu vynechal, že poloměry Sl. a hv. moho být různé, tedy se nevykrátí (souhlasíš?).
$M_{h}-M_{s}=2,5\log{\frac{j_{s}}{j_{h}}}=2,5\log_{}\frac{L_{s}r_h^2}{L_{h}r_S^2}$

Jinak samotný princip vyjadřování se mi jeví v pořádku, jen si oprav výchozí rovnici a opět vyjádři požadovanou veličinu.

#3 09. 05. 2013 13:41

kryštof
Reputace:   

↑ jelena:
Ahoj, r není poloměr hvězdy, ale vzdálenost hvězda- pozorovatel, absolutní magnituda je magnituda, jakou by měla hvězda ve vzdálenosti 10 parseků, tj r=10pc, a tím pádem by se to vykrátit mělo.(?)

#4 09. 05. 2013 19:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kryštof:

děkuji za osvětu (než jsem napsala ↑ příspěvek 2:, tak jsem se podívala do knihy) a označení pro r jsem zcela přehlédla.

Čtu v knize dál (str. 181) a uvažuji, že pokud převedu jednotlivé zdánlivé magnitudy na absolutní (ale v Pogson. rovnici máme vztah pro zdánlivé - nebo ten vztah je platný v nezměněné formě i pro absolutní?), tak že by se ten vztah neměl upravit ještě před vyjadřováním (a jelikož závislost je logaritmická, tak by se vykrátit nemělo - můj názor). Ale upřímně řečeno, byť jsme měli astronomii na SŠ jako samostatný předmět, tak jsem tomuto předmětu všelijak vyhýbala. 

Tak buď budeme doufat, že si tématu povšimne ještě někdo další z kolegů, nebo se vzchopím a přečtu ještě jednu stránku dál (ale to teď nemohu slíbit, raději se podrobím spravedlivé kritice, děkuji).

#5 09. 05. 2013 20:37 — Editoval kryštof (09. 05. 2013 20:37)

kryštof
Reputace:   

↑ jelena:
Tady je moje kompletní úvaha: Slunce i hvězdu můžeme myšlenkově přemístit do vzdálenosti 10pcod Země, pak do Pogsonovy rovnice můžeme napsat jejich relativní magnitudy,které bychom takto pozorovali, které vlastně ale přejdou na absolutní (10pc). Pak dosadíme jasnost Slunce i hvězdy (tu, kterou bychom pozorovali, kdyby bylo S. i h. ve vzdálenosti 10pc, ne tu, kterou pozorujeme skutečně), a protože rs=rh=10pc...

Zápatí