Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 01. 2009 14:22

gogol
Zelenáč
Reputace:   

kombinatorika

Kolik ruznych kapacit lze ziskat spojenim ctyr ruznych kondenzatoru?

#2 20. 01. 2009 12:45 — Editoval Kondr (21. 01. 2009 11:55)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: kombinatorika

Model 1: všechny sériově -- 1 možnost
Model 2: všechny paralelně -- 1 možnost
Model 3: dva bloky sériově, v každém dva paralelně -- 3 možnosti (ke kondenzátoru 1 vyberu jeden do páru, zbylé dva jsou už určené)
Model 4: blok 3 paralelních kondenzátorů sériově spojený se zbylým kondenzátorem -- 4 možnosti
Model 5: dvě větve paralelně, v každá se dvěma kondenzátory -- 3 možnosti (viz model 3)
Model 6: dvě větve paralelně, v jedné 3 a ve druhé 1 kondenzátor -- 4 možnosti
Model 7: dvě paralelní větve, v jedné jeden kondenzátor, ve druhé kondenzátor a blok dvou paralelně spojených -- 12 možností
Model 8: sériově dva kondenzátory a blok dvou paralelních kondenzátorů -- 6 možností
Model 9: tři paralelní větve, jedna po dvou kondenzátorech, zbylé po jednom -- 6 možností
Model 10: kondenzátor sériově připojený k bloku, v němž jsou dvě větve, v jedné jeden kondenzátor, ve druhé dva sériově -- 12 možností

Tato základní zapojení nám dávají 52 možností. Nejsem tak zběhlý v elekrotechnice, abych dokázal určit, co se zapojeními typu
            /|\
           K|  K
_____/  |   \________
          \  |   /
           K|  K
             \/
Písmeno K značí kondenzátor. Předpokládám ale, že s takovým zapojením se nepočítalo.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 20. 01. 2009 23:20

marnes

↑ gogol:řekl bych že je to jako rub a líc, seriové nebo paralelní, tudíž dva na čtvrtou, obecně dva na počet kondenzátorú

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 21. 01. 2009 11:58

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Ještě jsem nad tím přes noc přemýšlel a došlo mi, že těch zapojení je víc, z 16 jsem se dostal na 52. Metoda "rub/líc" bohužell nefunguje, protože"paralelně/sériově" neurčuje jednoznačně polohu kondenzátoru. Nesatačí říct, že ho připojím sériově, je nutno říct, mezi které dva uzly.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 21. 01. 2009 18:37

marnes

↑ Kondr:Jo díky, máš pracdu, vzal jsem si tužku a papír a kreslil a kreslil:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí