Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Model 1: všechny sériově -- 1 možnost
Model 2: všechny paralelně -- 1 možnost
Model 3: dva bloky sériově, v každém dva paralelně -- 3 možnosti (ke kondenzátoru 1 vyberu jeden do páru, zbylé dva jsou už určené)
Model 4: blok 3 paralelních kondenzátorů sériově spojený se zbylým kondenzátorem -- 4 možnosti
Model 5: dvě větve paralelně, v každá se dvěma kondenzátory -- 3 možnosti (viz model 3)
Model 6: dvě větve paralelně, v jedné 3 a ve druhé 1 kondenzátor -- 4 možnosti
Model 7: dvě paralelní větve, v jedné jeden kondenzátor, ve druhé kondenzátor a blok dvou paralelně spojených -- 12 možností
Model 8: sériově dva kondenzátory a blok dvou paralelních kondenzátorů -- 6 možností
Model 9: tři paralelní větve, jedna po dvou kondenzátorech, zbylé po jednom -- 6 možností
Model 10: kondenzátor sériově připojený k bloku, v němž jsou dvě větve, v jedné jeden kondenzátor, ve druhé dva sériově -- 12 možností
Tato základní zapojení nám dávají 52 možností. Nejsem tak zběhlý v elekrotechnice, abych dokázal určit, co se zapojeními typu
/|\
K| K
_____/ | \________
\ | /
K| K
\/
Písmeno K značí kondenzátor. Předpokládám ale, že s takovým zapojením se nepočítalo.

Ještě jsem nad tím přes noc přemýšlel a došlo mi, že těch zapojení je víc, z 16 jsem se dostal na 52. Metoda "rub/líc" bohužell nefunguje, protože"paralelně/sériově" neurčuje jednoznačně polohu kondenzátoru. Nesatačí říct, že ho připojím sériově, je nutno říct, mezi které dva uzly.